Home

Nieuws

Manager weet te weinig van personeelsbeleid

Van de leidinggevenden in Nederland voert ruim veertig procent human resourcestaken uit zonder kennis van wet- en regelgeving. Ruim een op de drie geeft tegelijkertijd aan steeds meer taken op het gebied van personeelsbeleid toebedeeld te krijgen.

Inertia StockDat meldt Randstad Nederland, dat onderzoek heeft laten uitvoeren onder 520 leidinggevenden.

Leidinggevenden moeten vooral steeds vaker beoordelingen, sollicitatiegesprekken en opleidingen doen. Bijna de helft van de managers zou aangeven meer te willen weten over personeelsbeleid.
De leidinggevenden zitten vooral te springen om informatie over beoordelingen, opleidingen en arbeidstijden en -omstandigheden.

Flexibel werken
Onder meer kennis over tijdelijke medewerkers, flexibel werken en het aannemen van allochtonen wordt minder relevant geacht. Ruim twee op de vijf leidinggevenden weten echter te weinig over de regels rond het aannemen van zelfstandigen zonder personeel. Een op de vijf weet daarnaast niet hoe oudere werknemers te blijven motiveren of in dienst te houden.

Informatie zoeken
Bijna zestig procent van de managers gaat voor de benodigde kennis naar de human resourcesafdeling van het eigen bedrijf. In de overige gevallen raadplegen zij internet of leggen ze hun vragen neer bij de juridische afdeling. Een aantal zoekt informatie op in het wetboek.

Kennis
Volgens Randstad Nederland vraagt het uitvoeren van dagelijkse personeelsbeleidtaken door managers om een grotere nadruk op kennisoverdracht en een expertiserol van de human resourcesmanager.

Inzet
'Onze maatschappij vraagt om een flexibeler inzet van personeel. Leidinggevenden zijn veel te weinig bekend met deze materie, maar moeten er wel actie op ondernemen.'

Bron: nu.nl

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.