Home

Nieuws 1 reactie

‘MRL-discussie doet consument twijfelen’

Consumenten worden onzeker gemaakt over de gezondheid van groenten en fruit. Dat komt doordat retailers de wettelijke handelsnormen voor middelresidu op eigen houtje aanscherpen in reactie op ‘voorlichtingsacties’ van organisaties als Greenpeace en ‘Natuur en Milieu’ en op sites als weetwatjeeet.nl.

Aaldrik Venhuizen van toeleverancier Agrifirm analyseerde eergisteren voor peentelers in Emmeloord hoe de wettelijke MRL’s voor groenten en fruit tot stand komen, en hoe de handel daarmee omgaat.

100-voudige veiligheidsfactor
Bij de vaststelling van de toxische normen in groenten en fruit wordt uitgegaan van die dosis die geen schade geeft aan het organisme, aldus Venhuizen. Daaroverheen gaat een 100-voudige veiligheidsfactor. Die berekende norm wordt verder verlaagd, gebaseerd op Good Agricultural Practice: de wettelijke handelsnorm.

Angst voor negatieve pers
Omdat retailers geen negatieve pers willen over normoverschrijdingen, hebben veel ketens eigen bovenwettelijke normen voor residu’s op groenten en fruit geformuleerd. Dat maakt de verwarring compleet, aldus Venhuizen. “Groenten die de ene supermarkt ongeschikt acht, zijn voor een andere supermarkt in orde. Dat groenten en fruit simpelweg gezond zijn, wordt daarmee overschaduwd.” 


Bron: gfactueel.nl  -  Auteur: Joost Stallen

Eén reactie

 • no-profile-image

  kingma

  na vele jaren is er nu eindelijk eens een europese mrl norm.
  nu zijn de retailers weer erg actief om deze mrl norm te vertalen naar hun eigen norm.
  is het nu voor de veiligheid van de consument of wil men zo aanduiden dat hun kwaliteitsdienst wel degelijk bestaansrecht heeft ?
  ik denk het laatste ,men probeert zich te onderscheiden van de overige retailers door de norm nog lager te leggen als de concurrent en natuurlijk blijven de kwaliteitsdienst medewerkers aan het werk.
  Dertig jaar geleden kreeg de consument veel meer schadelijke stoffen van agf producten binnen als nu, met dank aan de telers en bedrijven die gewasmiddelen produceren.
  als retailers zo bezorgd zijn om de gezondheid van de consument dan vanaf vandaag géén alcohol meer verkopen en natuurlijk ook géén tabak, enz.
  u zult begrijpen dat dit niet gaat werken.
  ik vind dat de europese regering een verbod moet opleggen om aan de waardes van de mrl,s te sleutelen immers het zijn europese waarden die door de europese regering zijn goedgekeurd.
  zo niet dan worden de kwekers weer opgezadeld met het oude probleem welke norm moet ik aanhouden - norm retail of norm europa.
  mvg
  ger

Of registreer je om te kunnen reageren.