Home

Nieuws

Glas in aardappel leidt tot KeurCompost

Vijftien compostbedrijven hadden gisteren de primeur van het ontvangen van het keurmerk KeurCompost. De BVOR, de overkoepelende organisatie van composteringsbedrijven, en de Vereniging Afvalbedrijven hebben dat keurmerk in het leven geroepen.

De aanleiding tot het keurmerk KeurCompost was het vinden van glas door een aardappelverwerkingsbedrijf dat frites produceert, vijf jaar geleden.

Gegarandeerde kwaliteit
Met het keurmerk wil de compostbranche haar agrarische afzetmarkt verstevigen door het garanderen van de kwaliteit van het geleverde product en het winnen van vertrouwen. KeurCompost voldoet aan een aantal strenge eisen en wordt gecontroleerd door een onafhankelijk certificerende instantie.

Strenge eisen
Het proces vanaf binnenkomst van organisch afval, de condities aan het composteringsproces en de eisen aan opslag zijn binnen KeurCompost vastgelegd. Daarnaast gelden strenge eisen voor de analyses op de hoeveelheid organische stof, zware metalen, zoutgehalte, nutriënten, (glas)verontreinigingen en mico-organismen.
De wettelijke norm van 0,5 procent verontreiniging met steen, plastic en glas is voor KeurCompost aangescherpt tot 0,1 procent voor Klasse I compost en 0,2 procent voor Klasse II.

Onafhankelijk audit
Ook is er een intern kwaliteitsbewakingssysteem en is de herkomst van de compost traceerbaar. Eén keer per jaar controleert een externe onafhankelijke instantie de gecertificeerde bedrijven.

Meer informatie over KeurCompost staat op www.keur-compost.nl, dat wordt binnenkort keurcompost.nl.

Bron: gfactueel.nl - Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.