Home

Nieuws

Europa wil betere etikettering van voeding

Consumenten moeten beter in staat zijn biologische levensmiddelen en lokale Europese producten te herkennen, onder meer met de invoering van een Europees logo voor voedselkwaliteit.

Hierover zal in de landbouwcommissie van het Europees Parlement gestemd worden. Het was het Italiaans europarlementslid Giancarlo Scotta' die de kat de bel aanbond met zijn rapport over het belang van etikettering van voeding.

Etikettering
Het Italiaans europarlementslid Giancarlo Scotta' heeft namens het Europees Parlement een rapport opgesteld over het belang van etikettering. "Een correcte etikettering bevordert de transparantie van de markt en informeert de consument over de kwaliteit en/of de regionale specificiteit van het product", zo luidt het.

Logo
De Europese Commissie heeft voorgesteld de EU-etikettering van levensmiddelen te stroomlijnen en te moderniseren. Maar de landbouwcommissie van het Europees Parlement vindt dat de Europese Commissie de invoering van een Europees logo voor voedselkwaliteit moet voorstellen.

Informatie
Scotta' wil geen samenvoeging van de beschermde oorsprongsbenaming en de geografische aanduiding. Ook de invoering van uiteenlopende niveaus van bescherming wijst hij af. Hij ijvert wel voor de eventuele invoering van aanvullende termen zoals 'product uit de bergen' of informatie omtrent de CO²-uitstoot. Hij steunt eveneens het voorstel voor een sterkere internationale bescherming van de etiketteringen via de Wereldhandelsorganisatie.

Streekprodukt
Een aantal levensmiddelen kan rekenen op uitzonderlijke kenmerken en een uitzonderlijke kwaliteit, omdat ze op een bepaalde plaats en met bepaalde methoden zijn geproduceerd. Voorbeelden hiervan zijn camembert, champagne en gorgonzola. In eigen land is bijvoorbeeld grondwitlof een Europees erkend streekproduct.

Bio
Voor bio gelden dan weer andere regels. Biologische boeren en voedselproducenten mogen het biologo op vrijwillige basis op hun producten aanbrengen. Producten met dit logo bevatten ten minste 95 procent biologisch geproduceerde ingrediënten.

Bron: Vilt
 

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.