Home

Nieuws laatste update:18 mrt 2010

EU wil eerlijke verdeling marge boer-supermarkt

Eurocommissaris Ciolos gaat initiatieven nemen om tot een eerlijkere margeverdeling in de keten te komen. Nog dit jaar moet er een wetsvoorstel liggen.

Eurocommissaris Ciolos wil niet wachten tot de wetsvoorstellen over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van na 2013. Hij deed deze toezegging tijdens een overleg met CDA-Europarlementariër Esther de Lange (landbouw) en andere leden van de landbouwcommissie.

Mededinging
Ciolos is hierover al in gesprek met zijn college Almunia (mededinging) en vertegenwoordigers van België, het land dat vanaf juli het roterende voorzitterschap van de Europese Unie op zich neemt.

Verhoudingen zoek
"De verhouding tussen de prijs die een boer voor zijn product krijgt staat niet in verhouding met de prijs voor hetzelfde product in de winkel", legt Esther de Lange uit. Op dit moment heeft een varkensboer een marge op geïnvesteerd vermogen op zijn product van -4 procent terwijl de supermarkt die dezelfde koteletten doorverkoopt aan de consument een winst kan maken van 22 procent. Boeren krijgen te weinig in verhouding tot de prijs die de consument in de winkel betaalt.”

Bron: gfactueel.nl

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.