Home

Nieuws 2 reacties

Duijzer (Rabobank): ‘Verketter elkaar niet’

Open gesprekken en betere samenwerking tussen teelt, handel en retail in kleine en grotere ketens, daar ligt volgens Dirk Duijzer, directeur food & agri van de Rabobank, de toekomst van de Nederlandse voedingstuinbouw.

Onlangs presenteerde de Rabobank het rapport ‘Beter met minder’, over de toekomst van de glastuinbouw in Nederland. Gisterenmiddag gaf Duijzer aan welke rol de handel daar in speelt. Als gastspreker tijdens de jaarvergadering van handelsplatform Frugi Venta pleitte hij vooral voor een betere verstandhouding tussen de schakels in de keten. “De schakels moeten ophouden met elkaar te verketteren.”

Wantrouwen
Dat telers de handel soms willen elimineren en hogere marges eisen noemt Duijzer het tonen van de eigen onmacht. “Het bewijst dat ze geen zicht hebben op de keten.” Volgens de Rabo-directeur moet de handel helpen het ontstane wantrouwen te doorbreken. “Zij moeten meer informatie geven aan de telers. Hun rol moet een makelaarsfunctie zijn en niet puur een handelsfunctie.” Volgens Duijzer is de consument niet gebaat bij de openlijke discussies over de margeverdeling in de groente- en fruitketen.
Zie ook de weekeditie van Groenten & Fruit van dinsdag 30 maart a.s.

Bron: gfactueel.nl  Auteur: Roger Abbenhuijs

Roger Abbenhuijs

Laatste reacties

 • no-profile-image

  pieternel

  Ligt de oorzaak van lage telersprijzen in een te groot aanbod? Dan kan ik het eens zijn met de heer Duijzer. Maar ligt het misschien een stuk genuanceerder en worden zij ten onrechte benadeeld? Dan denk ik dat de tuinders terecht morren in de pers. Daar waar communicatie onderling niet meer werkt zoeken mensen de publiciteit. Gezien de complexiteit van het probleem komt die informatie bijna altijd versnipperd over. Tuinders willen Fair Trade en consumenten van vandaag zijn daar ontvankelijk voor.

 • no-profile-image

  reservebelg

  tuinders geen zicht op de keten natuurlijk
  vroeger was er wederzijds resepect met een veiling ertussen .als je een huis koopt moet je toch ook je eigen makelaar meenemen

Of registreer je om te kunnen reageren.