Home

Nieuws 4 reacties

CBS: Landbouw niet populair bij vmbo’ers

Vmbo’ers die de richting landbouw volgen kiezen bij overgang naar een mbo-studie massaal voor een alternatieve studierichting.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend heeft gemaakt. In totaal zou 68 procent van de vierdejaars leerlingen in het studiejaar 2007/2008 voor een vervolgopleiding in een andere sector hebben gekozen.

Alternatief
Dat ligt vele malen hoger dan bij de andere studierichtingen die het CBS onderzocht. Bij de richtingen techniek, economie en zorg en welzijn ligt het aantal leerlingen dat overstapt op een alternatieve richting tussen de 20 en 30 procent.

Volgens de CBS-cijfers kiezen leerlingen die de richting landbouw hebben gevolgd in de meeste gevallen voor een mbo-opleiding in de sector zorg en welzijn.

Vraagtekens
Opleidingscoördinator onderbouw van het Prinsentuin College in Breda, Hans Mertens, zet vraagtekens bij het onderzoek. Volgens Mertens worden door het CBS appels met peren vergeleken.

“De opleiding groen is vrij smal, terwijl andere vmbo-scholen meerdere richtingen in huis hebben, met uitzondering van landbouw. Een leerling die daar doorstroomt, wordt automatisch onder die sector geschaard.”

Volgens Mertens stroomt binnen het Prinsentuin-college 40 tot 42 procent van de leerlingen door naar een soortgelijke mbo-opleiding. Nog eens 55 tot 60 procent zoekt een studie in een alternatieve richting.

Bron: gfactueel.nl – Auteur: Brammert Waagmeester

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  Dit is een behoorlijk vaag bericht waarin gegoocheld wordt met percentages, maar als ruim de helft van de VMBO land- en tuinbouw voor een ander vervolg kiest dan is dit toch reden voor zorg lijkt me, ook voor de heer Mertens.

 • no-profile-image

  Brammert Waagmeester (redactie)

  @ Peter: Gegoochel met cijfers? Leg uit...

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  @Bammert
  De volgende percentages worden genoemd 68%, 20-30%, 40-42% en 55-60%. Het kan aan mij liggen maar ik zie geen enkel verband tussen deze percentages en het wordt er niet begrijpelijker van. Ik bedoel dus niet gegoochel in de zin van manipuleren of zo.

 • no-profile-image

  Brammert Waagmeester (redactie)

  @ Peter: Kwestie van goed lezen: Het CBS hanteert het cijfer van 68 procent als het om overstappers in de studierichting landbouw gaat, dat percentage ligt tussen de 20 en 30 procent voor de andere studierichtingen. Hans Mertens geeft aan dat het percentage overstappers voor het Prinsentuin College dus iets lager ligt: tussen de 55 en 60 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.