Home

Nieuws

1,2 Miljoen euro naar teelttechnisch onderzoek

Het PT trekt in de periode van 2010 tot 2012 ongeveer 1,2 miljoen euro uit om diverse teelttechnische onderzoeken uit te kunnen laten voeren. Ook wordt er extra geld uitgetrokken om de eigen activiteiten duidelijker onder de aandacht van de achterban te brengen.

Het PT honoreert in totaal 18 budgetaanvragen voor technisch onderzoek. Het grootste deel van de onderzoekskosten gaat naar de fruitsector. In totaal stelt het PT daarvoor ruim 700.000 euro beschikbaar. Het gaat om onder meer risicovoorspelling van zwartvruchtrot in peer en vruchtdunning in de peren- en appelteelt.

Kleinschalige proeven
Ook voor onderzoeken in de glasgroenteteelt is ruim 465.000 euro uitgetrokken. Het meeste geld gaat naar het zogenoemde TopModel4All, met dit project wordt het paprika productiemodel verder praktijkrijp gemaakt. Ook zullen er met PT-geld kleinschalige proeven met chemische en biologische bestrijding van de Tuta absoluta gedaan worden.

Naast geld voor teelttechnisch onderzoek, stelt het PT ook geld voor promotiedoeleinden beschikbaar, het gaat om een totaalbedrag van ongeveer 34.000 euro dat gebruikt zal worden voor de promotie van de Conference-peer en promotie van vruchtgroenten tijdens Kom in de Kas.

PT-activiteiten
De organisatie trekt de komende anderhalf jaar bovendien nog eens 100.000 euro extra uit de kast om de achterban te informeren over de activiteiten van het PT en de resultaten daarvan. Volgens het PT zijn die kosten beperkt, omdat er gebruik gemaakt wordt van ‘eigen middelen’ als (vak)bladen, websites, nieuwsbrieven, en bijeenkomsten.

Dit bedrag gaat niet ten koste van het projectenbudget van de sector in 2010, aldus het PT in een toelichting.

Bron: gfactueel.nl – Auteur: Brammert Waagmeester

Of registreer je om te kunnen reageren.