Home

Nieuws 7 reacties

Verburg aan tuinders: ‘Zelf nadenken’

Tuinders moeten volgens minister Verburg voorlopig eerst zelf aan de slag om de crisis te lijf te gaan. “Elke tuinder die vraagt: ‘Waar ligt mijn toekomst?’, is ontzettend onzeker.”

Verburg geeft aan niet alle antwoorden op alle vragen te hebben en wil naar eigen zeggen die rol ook niet op zich nemen. Ondernemers zijn in eerste instantie zelf verantwoordelijk, aldus de minister. “Bij ondernemen hoort ook: zelf nadenken over de toekomst.”

Uitdaging
Verburg geeft aan dat er als sector nadrukkelijker gekeken moet worden naar marktkansen. “Dat is een geweldige uitdaging voor de hele sector, hier wordt al hard aan gewerkt.”

Naast de reguliere productie moet er volgens de minister bovendien sterker gekeken worden naar kwaliteit en bundeling van kracht. Er is genoeg geloof, meent ze. “Ik heb het afgelopen jaar veel tuinders horen zeggen: ‘Ik red het wel!’.”

Supermarkt
Supermarkten blijven overigens niet buiten het schootsveld van Verburg. Het huidige prijsbeleid volgt ze kritisch. “Ik wil best supermarkten hierop aanspreken. Ik heb al gezegd: Stop met stunten met vers. Dat is kwetsbaar. Ik heb ook gezegd: ga concurreren op duurzaamheid.”

Verder hoopt ze dat er op korte termijn concrete voorstellen komen uit het Platform Verduurzaming Voedsel, waarin partijen uit de hele keten vertegenwoordigd zijn.

Bron: gfactueel.nl – Auteur: Brammert Waagmeester

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  Misschien kan minister Verburg gewoon het stunten met verse levensmiddelen verbieden. Met medicijnen of leningen mag ook niet gestunt worden, waarom dan wel met de 1e levensbehoefte?

 • no-profile-image

  jos bakker

  Het is zonde dat mevrouw Verburg dit zo even zegt, want ik vraag me af of er een gedegen analyse aan haar oproep vooraf is gegaan. Als adviseurs, marketeers,ondernemers etc. zich alleen maar eens in de marktvorm verdiepen waar vele agrarische sectoren zich in bevinden. En het vijfkrachtenmodel van Porter eens kritisch projecteren op hun sector, dan valt alles op z'n plaats. De praktijk van alledag gaan analyseren met bewezen modellen en niet zomaar wat roepen. Dat soort fantastische analyses hoor ik weinig mensen doen. Dat zou wat schelen. Daar zouden de marketingverhalen over moeten gaan. Dan wordt duidelijk wat er mogelijk en haalbaar is. En dan zou men het niet in de hoofd halen te roepen dat de agrarische ondernemers niet nadenken over de toekomst, marketing en afzet.

 • no-profile-image

  Robert Bergenhenegouwen www.detuinder.com

  quote “Ik heb het afgelopen jaar veel tuinders horen zeggen: ‘Ik red het wel!’.”

  Ik heb het afgelopen jaar veel tuinders horen zeggen: "Ik heb geen idee waar het naar toe gaat, volgens mij gaan we allemaal falliet"

  Ik ben benieuwd met welke telers Verburg in contact staat. Dat zal waarschijnlijk niet Jan Modaal zijn.

  Quote:"Verburg aan tuinders: ‘Zelf nadenken’" Waarom? ze redden het toch wel heeft ze toch gehoord?

  Wat een onzin, of dit de manier van inteviewen is of de houding van de minister dat weet ik niet. Ik weet alleen wel dat haar eigen ambtenaren apparaat op dit moment zorgt voor een enorme REM in de bundeling gesprekken.

  Beste minister, kom uit de ivoren toren en roer je tussen de telers anders gaat onze sector voor een groot deel verloren

 • no-profile-image

  rein

  Het is heel simpel,Met de huidige produktie en prijzen komt een voedselcrisis er vanzelf.
  Ik ben erg benieuwd wat de prijzen van AGF dan doet !!!!!

 • no-profile-image

  sla boer

  Niet meer stunten met vers? Dan doen ze het met conserven. En daar worden we blij van. We kunnen beter blij zijn dat de supermarkt hier nog vollumes in weg trekt. Anders kunnen we tegen de diepvries op

 • no-profile-image

  Limburger

  Verburg heeft gelijk! Nu gaan we weer afgeven op de minister. Maar we doen het zelf. We roepen wel, maar denken niet na, en we doen ook te weinig.

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  De vraag is ook leg je, je erbij neer dat 'het wel redt'. Voor mij is het volstrekt onvoldoende als dat het toekomstbeeld zou zijn. Als ik dat zou moeten zeggen zou ik plannen maken om ermee te stoppen of iets anders verzinnen, maar in ieder geval niet op dezelfde manier bezig blijven. Wat dat betreft heeft Limburger een punt.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.