Home

Nieuws

Van Ruiten: 'Val kabinet komt erg ongelegen'

De val van het kabinet komt de tuinbouw erg ongelegen. “De situatie in de sector is al onzeker genoeg. Kijk alleen al maar naar de afzet. Nu komt dit er ook nog bij”, reageert Nico van Ruiten, voorzitter van LTO Noord Glaskracht en LTO Nederland.

Toch gaat Van Ruiten er vanuit dat belangrijke beslissingen wat betreft de tuinbouw door het gehavende kabinet niet vooruit worden geschoven. Van Ruiten rekent erop dat zaken als aanpassingen in de gas- en elektriciteitswet en de crisis- en herstelwet gewoon doorgaan. Ook vindt hij dat de vele initiatieven tot verbetering in de infrastructuur niet in de ijskast moeten worden gezet.

Gas- en elektriciteitswet net behandeld
Van Ruiten: "De aanpassingen in de gas- en elektriciteitswet hebben we gelukkig net twee weken geleden achter de rug. Er was een kamerbrede meerderheid voor deze aanpassing van de wet. Dan ga ik er ook van uit dat deze wet gewoon wordt aangepast en dan ook in de normale tijd die daarvoor staat.”

De uitvoeringen in het kader van de crisis- en herstelwet moeten volgens de belangenbehartiger ook gewoon doorgaan. “Een onderdeel hiervan is het aanpassen van de regelgeving voor de koude- en warmteopslag in de grond. Dit punt is echter nog niet in de Kamer behandeld. Echter, omdat dit ook niet echt een controversieel onderwerp in de politiek is, verwacht ik dat dit ook gewoon verder wordt opgepakt."

Vertraging onvermijdelijk
Van Ruiten verwacht wel dat het advies waarmee 19 commissies bezig zijn en die zoeken naar een besparing van 35 miljard, later dan de gestelde 1 mei met hun conclusies komen. Van Ruiten: “Hierin zitten wel zaken die voor de tuinbouw belangrijk zijn zoals de Vamil- en Mia-regeling, MKB-tarief en de energiebelasting.” Vertraging in beslissingen hierover zijn volgens hem bijna onvermijdelijk.

Volgens Van Ruiten gaat zijn organisatie samen met LTO Nederland op een rij zetten welke lopende zaken er in gevaar kunnen komen door de val van het kabinet.

Bron: gfactueel.nl - Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Of registreer je om te kunnen reageren.