Home

Nieuws

UPDATE: ZON en Fruitmasters overwegen fusie

(Dit is een update van het eerder verschenen bericht 'ZON en Fruitmasters overwegen fusie' na het verkrijgen van officiele informatie van beide organisaties.)

De coöperaties ZON en Koninklijke FruitmastersGroep zijn in gesprek over samenwerking en onderzoeken in dit kader de mogelijkheden van een fusie. Tijdens bijeenkomsten met vertegenwoordigers van de leden van beide coöperaties is dit voorgenomen onderzoek vandaag besproken. Ook zijn leden, medewerkers, ondernemingsraden, klanten en vakbonden geïnformeerd.

Samenbrengen
Beide coöperaties zijn actief in de voedingstuinbouw en leveren producten en diensten in de groente- en fruitmarkt. Door het samenbrengen van de organisaties kunnen ZON en Fruitmasters beter inspelen op de vraag van de markt. Voordelen zijn een groter marktbereik, meer commerciële slagkracht, groter onderscheidend vermogen, kostenbesparingen en daardoor optimale uitbetaalprijzen en concurrerende tarieven voor de ledentelers.

Keten 
De ontwikkelingen in de bedrijfsketen van groente en fruit vragen om schaalvergroting en een nieuwe rol voor de coöperatie. In de markt is de trend van specialisatie zichtbaar; tegelijkertijd vragen klanten steeds meer om een breed assortiment van groente en fruit en nieuwe serviceconcepten. Gezamenlijk verwachten ZON en Fruitmasters beter te kunnen inspelen op deze vraag met een breed en onderscheidend aanbod dat direct afkomstig is van de bron.

Historie 
ZON en Fruitmasters zijn sterk geworden in hun specialisme, groente respectievelijk fruit. Gezamenlijk kunnen zij inzetten op vernieuwing van de bedrijfsketen. Beide organisaties hebben een lange coöperatieve historie, een vergelijkbare marktfilosofie en marktstrategie en delen het belang dat wordt gehecht aan betrokkenheid van leden.

Onderzoek
De komende maanden worden gebruikt voor verder onderzoek. Dit gebeurt in samenwerking met de leden en het management van beide organisaties. Het streven is om voor de zomer 2010 nader uitgewerkte plannen voor te leggen aan de afzonderlijke ledenvergaderingen van ZON en Fruitmasters, die uiteindelijk besluiten over een fusievoorstel.


[Orginele bericht]

Vanmiddag maken de ZON Fruit & Vegetables in Venlo en Fruitmasters in Geldermalsen bekend dat zij de mogelijkheden onderzoeken voor een fusie.

Momenteel worden de personeelsleden van beide handelshuizen ingelicht door de directie. Daarna zal later vanmiddag een officiële reactie komen middels een persbericht.

De voornaamste producten waarin ZON handelt zijn kasgroenten, vollegrondsgroenten, aardbeien en blauwe bessen. Fruitmasters zet met name hardfruit, houtig kleinfruit, aardbeien, kersen en pruimen af. Beide afzetorganisaties werken volgens dezelfde afzetmethoden, zoals de veilingklok en bemiddeling.

Bron: gfactueel.nl – Auteur: Esther de Snoo

Of registreer je om te kunnen reageren.