Home

Nieuws

Termijnverkoop van Lava krimpt met 14 procent

De groentesector heeft een somber jaar achter de rug. De termijnverkoop van Lava, de koepelorganisatie van de zes belangrijkste groenteveilingen in Vlaanderen, ontsnapte niet aan de malaise. De organisatie realiseerde met haar bemiddelingsverkoop een omzet van 38,8 miljoen euro, een daling van ruim 14 procent in vergelijking met 2008.

De veilingen gebruiken diverse verkoopssystemen om hun producten aan de man te brengen. Naast de klassieke dagverkoop op de veiling, kunnen klanten er ook voor opteren om van thuis uit te bieden op de veilingklok. Daarnaast is er de termijnverkoop, waarvoor de veilingen beroep doen op Lava. Deze organisatie is gemachtigd om bepaalde hoeveelheden van een product te verkopen aan vooraf vastgelegde prijzen.

Uitgespeeld
Deze manier van werken wordt aangeraden voor klanten die op zoek zijn naar specifieke sorteringen of verpakkingen. Tegelijk vermijden de veilingen dat ze voor dergelijke bestellingen op het vlak van prijszetting tegen elkaar uitgespeeld worden. De termijnverkoop was in 2008 nog goed voor een omzet van meer dan 45 miljoen euro, maar heeft de voorbije twaalf maanden dus zware klappen geïncasseerd.

Omzetdaling
De termijnverkoop van paprika’s moet een omzetdaling van veertig procent verteren, ook al bleef het bemiddelde volume vergelijkbaar met dat van 2008. De tomaten zitten in hetzelfde schuitje. Bij sla en bloemkolen zijn de omzetdalingen vooral het gevolg van lagere volumes, -23 procent bij sla en -25 procent bij bloemkolen.

Vollegrond houdt stand
De omzet van prei en broccoli hield wel goed stand. Bij broccoli werden de lage prijzen bij de termijnverkoop gecompenseerd door hogere bemiddelde volumes. Bij prei zorgden hogere prijzen voor het behoud van de omzet. Omzetstijgingen zijn er voor witlof, aubergines en koolsoorten.


Bron: Vilt

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.