Home

Nieuws

Teeltanalyse: Slakkengangetje

Na twee weken met slechts 1.600 joules, haalden we zelfs dat matige cijfer niet meer afgelopen week. Dit is echt ondermaats en verklaart waarom er zo weinig vooruitgang zit in de meeste teelten.

In de vroegste plantingen, die nu 3 à 4 tot soms vijf trossen hangen hebben, zit nog wel wat snelheid in.  De etmalen zijn daar nog behoorlijk geweest tot nu toe, omdat ze veel gewas hadden en de plantbelasting nog niet te zwaar doorwoog voor de plant. Dat wordt nu anders, want de onderste vruchtjes beginnen te zwellen. Ook hier verwachten we dus minder snelheid te realiseren de komende weken (etmaaltemperatuuru van 17 à 18 graden Celsius), tenzij het licht plots toch zou komen.

De jongere plantingen
Het zijn de jongere plantingen en dan vooral de geënt / getopte planten, die het voorzichtig aan moeten doen en waar dus weinig snelheid in zit.  Op dagen met minder dan 100 joules kan je je geen etmaal van 18 graden Celsius of meer permitteren of je bent de eerste tros kwijt. Het is dus bewaren wat je hebt en wachten op zonlicht.  Zit de eerste tros laag (op of onder het zevende blad), dan is het nog eens langer wachten op de tweede tros die vaak op meer dan drie bladeren volgt. Ook dat maakt dat we weinig voortgang zien in die teelten.

De versnelling
Maak je ook niet druk over de traagheid, het is nog allemaal in te halen.  Stel dat we straks twee zonnige weken achter elkaar krijgen, dan zijn deze drie donkere weken wel heel snel ingehaald en vergeten.  Zorg alleen dat je dan snel genoeg reageert en de plant niet eerst te vet laat worden. Ga direct met het licht mee in etmaaltemperatuur en verhoog tijdig de temperatuurinstellingen.

Bron: gfactueel.nl - Auteurs: Gerrit Hendrikx & Peter StradiotKijk voor meer teelttips over sturing in februari

 
 
Foto

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.