Home

Nieuws

Supermarkten zien geen machtsmisbruik

De supermarkten vinden niet dat zij geld verdienen ten koste van telers. Het meeste geld blijft volgens hen juist hangen bij de tussenhandel en verwerkende industrie. En de consument profiteert in de winkel van relatief lage prijzen.

Dat stelt de supermarktbranche in een brochure over de werking van de levensmiddelenhandel en de rol van de supers daarin. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) overhandigde de brochure gisteren aan de vaste Tweede Kamercommissie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Hoorzitting over prijsvorming
Dat moment is niet toevallig uitgekozen. De Kamercommissie houdt vanaf morgen drie hoorzittingen over de prijsvorming in de voedselketen. De Tweede Kamer wil weten waar de marges naartoe gaan. Agrarische organisaties beschuldigen de supermarkten ervan de marges hoog te houden en telers af te schepen met een fooi. De supers wijzen erop dat de vele tussenschakels in de voedselketen van grote invloed op de prijsvorming zijn.

Handen ineen slaan
Landbouworganisatie LTO Nederland gaf vorig maand al een schot voor de boeg in een brief aan minister Maria van der Hoeven (CDA, Economische Zaken). De landbouworganisatie vindt dat er in de keten van producent tot consument samengewerkt moet worden om risico’s en opbrengsten eerlijker te verdelen.
Eerder riep directeur Frans van Dijck van ZON Fruit&Vegetables in Venlo al dat het hard nodig is dat tuinders de handen ineen slaan om een groter aandeel in de opbrengst te krijgen.
Ongeveer tegelijkertijd deed de Nederlandse Mededingingsautoriteit invallen bij tuinders vanwege het vermoeden van ongeoorloofde samenwerking.

Bron: ANP/DDL/LD

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.