Home

Nieuws

Slecht weer stuwt Spaanse prijzen op

Het extreem natte weer in Spanje van de laatste twee maanden heeft geleid tot een flinke prijsverhoging voor Spaanse tomaten en paprika’s.

Naar schatting is zo’n 35% van alle kassen inmiddels door de vochtproblemen uitgeruimd, waardoor het aanbod van tomaat  en paprika aanzienlijk is beperkt. De betere prijsvorming wordt in hoge mate ook bepaald doordat Marokko te kampen heeft gehad met het slechte weer en er daar ook minder aanbod is. Ook in Marokko is naar schatting al meer dan 40% van de gewassen opgedoekt.

Paprika meer dan een euro per kilo
Terwijl de Spaanse prijzen een maand geleden nog matig waren, is er in de laatste weken een duidelijke kentering opgetreden. Longlife tomaten brachten in januari gemiddeld 57 cent per kilo op, in de laatste weken was dat gemiddeld 79 cent. Trostomaten liepen van 68 naar 88 cent; rode paprika van 61 naar 99 cent. Voorlopig ziet het er niet naar uit dat deze stijging tot stilstand komt. Zowel longlife- als trostomaten hebben in de laatste week meer dan een euro opgebracht; paprika zit al een ruime week boven de € 1,20.

De tomatenprijs op de binnenlandse markt in Marokko is door het mindere aanbod tot 60-70 cent per kilo opgelopen. Dat is een ongekend hoge prijs in Marokko. Voor veel bedrijven loont het daardoor niet de moeite om de produkten klaar te maken voor de export.

Bron: gfactueel.nl – Auteur: Jan Blom

Jan Blom

Of registreer je om te kunnen reageren.