Home

Nieuws

Pura Natura pakt commerciële teelt op

Het duurzame teeltproject Pura Natura is uit de proeffase nu de Grootscholte Groep een bedrijf van 2 hectare teelt inricht. Op het bedrijf in Honselersdijk gaat Pura Natura paprika's telen. De productie van tomaten is afgestoten.

Volgens woordvoerder Maurice Wubben is dat het gevolg van de stap van Grootscholte. "Hij is de ondernemer die investeert in de teelt. Hij is paprikateler en kiest voor de teelt van meer kleuren." De andere telers in de stichting Pura Natura, zoals Philip van Antwerpen van Agrocare, blijven wel betrokken bij de voortgang, maar niet financieel. Het project begon met bijdragen van The Greenery, Rabobank en zaadfirma's.  Wubben is blij met de voortgang van het project, ondanks de moeilijke marktomstandigheden. "We hadden liever dat de tomatenteelt er bij bleef, maar we zijn blij dat er wat gebeurt. Iedereen voelt dat duurzaamheid moet, maar het moet ook wel kunnen."

Organic-erkenning
Grootscholte voert wel wijzigingen door in zijn teelt. Zo stapt hij af van de druppelbevloeiing. "De bemesting wordt nu niet meer toegediend, maar in de kokossubstraat vermengd." Dat brengt wel teeltrisico’s met zich mee. Grootscholte kreeg voor zijn teeltwijze een Amerikaanse 'organic' – erkenning. Dat betekent dat hij ook dit jaar de Amerikaanse biologische erkenning aanvraagt. De teelt voldoet niet aan de Europese regels voor biologische teelt. Grootscholte verwacht in april de productie te starten van de twee hectare. Wubben ziet kansen op de Amerikaanse, maar ook Nederlandse markt. ”Er lopen gesprekken met partijen in de VS en ook in Nederland is er belangstelling, maar eerst moet het product er zijn, voor een winkel in Nederland instapt.” De partijen willen het product in Nederland onder het label Robin Food op de markt brengen.

Pura Natura wil verder een duurzaamheidsmeetlat ontwikkelen om de duurzaamheid te meten. Bestaande meetlatten als de COs-foodprint brengen de milieuvoordelen van biologische bestrijdingsmiddelen en bemesting onvoldoende aan het licht, stelt Wubben.

Bron: Agrarisch Dagblad

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.