Home

Nieuws

Prijsvorming drukt resultaat ZON

ZON fruit & vegetables heeft in 2009 weliswaar een groei in de aanvoer van 6 procent gerealiseerd, maar door de slechte prijsvorming die de hele groenten- en fruitsector parten speelt, daalde de omzet met 9,7 procent ten opzichte van 2008.

De omzet van ZON fruit & vegetables bedroeg 267 miljoen euro in 2009 en viel daarmee 14 miljoen euro lager uit dan in 2008. Bij de berekening van de totale omzet gaat ZON ook uit van de omzetten uit extra diensten zoals verpakken, logistiek en kwaliteitszorg.

Samenwerkingsverbanden gestart
In 2009 startte ZON fruit & vegetables samenwerkingsverbanden met buitenlandse partners in Spanje en Israël. Daardoor kunnen klanten voortaan ook in de wintermaanden worden voorzien van vers product. Ook betrekt ZON producten uit Egypte.

Minder leden
De coöperatie start het jaar 2010 met 395 leden. Op 1 januari 2009 was het aantal leden nog 422. De daling heeft te maken met de nog steeds voortschrijdende schaalvergroting in combinatie met enkele bedrijfsbeëindigingen.

Verwachtingen voor 2010
In 2010 zet ZON fruit & vegetables onverminderd in op groei in de afzet naar handel, retail en foodservice, maar ook op actieve kostenbeheersing. Als het komende jaar de prijzen beter zijn dan het afgelopen jaar zal de omzet echter weer kunnen stijgen. ZON fruit & vegetables gaat ook de activiteiten op enkele buitenlandse markten verder ontwikkelen.

Bron: ZON fruit & vegetables - Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.