Home

Nieuws

'Prijs van Belgische groenten moet verbeteren'

De Mechelse Veilingen genereerden afgelopen jaar een omzet van 179 miljoen euro, een daling van 15 procent tegenover 2008. Vooral voor sla, tomaten, komkommers, witlof, paprika, prei, aubergines en courgettes gaat 2009 de annalen in als ronduit rampzalig. "Als de prijzen dit jaar niet stijgen, gaan er in de groentensector drama's gebeuren", zegt veilingdirecteur Chris De Pooter.

Sla onder glas hield vorig jaar met een middenprijs van 30 cent per kilo nog behoorlijk stand. Maar de tomaten haalden slechts een middenprijs van 60 cent, wat een daling impliceert van 22 procent ten opzichte van 2008. Ook de prijs van aubergines boerde 20 procent achteruit en die van de courgettes zelfs 25 procent.

Vernietigen
Vorige zomer moesten de Vlaamse groenteveilingen noodgedwongen tienduizenden kilo's witlof, sla, tomaten en komkommers 'vernielen' omdat ze niet verkocht geraakten. In de praktijk betekent dit dat ze uitgedeeld worden aan OCMW's en voedselbanken. De rest vindt zijn weg als veevoeder of groenbemesting.

Goede oogsten
Oorzaak was toen een massaal overaanbod als gevolg van goede oogsten in heel Europa. "Maar ook de stijgende productiekosten en de jaarcontracten aan dumpingprijzen spelen ons parten", zegt Chris De Pooter. "Een aantal grotere telerverenigingen bemiddelden om voet aan grond te krijgen bij sommige exporteurs en grootwarenhuizen waardoor ze genoegen moesten nemen met bodemprijzen".

Toch ziet de veilingdirecteur de toekomst niet inktzwart. "Vooral wanneer men steeds meer de ecologische voetafdruk in rekening gaat brengen. Dat zal onze telers ten goede komen".

Klimaatverandering in Zuid-Europa
"Bovendien zullen ze in Spanje en Marokko steeds meer geconfronteerd worden met de klimaatverandering. Daar moeten ze elk jaar dieper boren om nog aan water te komen. Dat probleem kennen wij niet. In die zin hebben we alle troeven in handen om een prominente tuinbouwregio te blijven".

Bron: Het Laatste Nieuws/Vilt

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.