Home

Nieuws

Plantenstoffen moeten teelt verder stimuleren

Een consortium van bedrijven wil via een kenniscentrum voor plantenstoffen de teelt stimuleren. Dat blijkt uit een subsidie-aanvraag bij het Productschap Tuinbouw (PT). De plantenstoffen zijn te gebruiken voor nieuwe toepassingen in bijvoorbeeld de farmaceutische industrie.

De bedrijven, ondermeer Fresq, Best Fresh Group, Grow Group en Rijk Zwaan hebben plannen opgesteld voor een project dat in totaal 3,64 miljoen euro moet kosten. Bij het project zijn ook Wageningen Universiteit, Universiteit Leiden en de Greenports betrokken. Het centrum moet een stichtingsvorm krijgen. De ontwikkeling van nieuwe markten voor plantenteelt in Nederland is kostbaar en arbeidsintensief. De partijen denken dat alleen gezamenlijk via een centrum te kunnen stimuleren.

Kenniscentrum
Voor de plannen zou het consortium aanspraak kunnen maken op subsidie van de provincie Zuid-Holland. De sectorcommissie groente en fruit wordt om een bijdrage van 75.000 euro gevraagd. Ook andere sectorcommissies wordt om een bijdrage gevraagd. Het kenniscentrum moet over vier jaar met eigen inkomsten kunnen bestaan. Het centrum zal werk bieden aan honderd mensen die marktkansen moeten ontdekken en teeltprojecten uitzetten.

Doorbraak plantstoffenverwerking
Grow Group bevestigt de deelname aan de plannen. "Er zijn nog geen concrete projecten aan verbonden en tot die tijd willen we geen toelichting geven", laat het bedrijf weten. Bij Best Fresh Group en Rijk Zwaan is niemand bereikbaar voor commentaar. De partijen hopen in het centrum een doorbraak te realiseren voor de teelt voor de plantenstoffenverwerking. In Zuid-Holland zijn in 2009 verkennende bijeenkomsten geweest voor de teelt van medicinale stoffen.

In Nederland wordt op bescheiden schaal al geteeld voor deze markt. De meeste grondstoffen komen nu nog uit het buitenland, maar zouden mogelijk in Nederlandse kassen geteeld kunnen worden.

Bron: Agrarisch Dagblad

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.