Home

Nieuws 1 reactie

Ontwikkeling APO’s verloopt moeizaam

Bij een deel van de Nederlandse telers en mededingingsautoriteiten is weerstand tegen de structuur van de associatie voor producentenorganisaties (APO).

Ook hikken verenigingen aan tegen investeringskosten. Dat blijkt uit een telefonische rondgang. Volgens Fred van Heyningen, directeur van Rabobank Westland, is er verdeeldheid onder telers of gezamenlijke afzet de weg uit de misère is. ”Ik sprak veel telers op de Fruit Logistica en er is geen eenheid hierover onder telers. ”

Aanzet tot fusie
Ook signaleert hij weerstand bij overheden en toezichthouders als kartelautoriteiten. ”Dat uit zich in steeds weer nieuwe eisen voor bundeling.” Volgens Van Heyningen is bundeling in drie of vier partijen de beste optie, maar moet dat de aanzet zijn tot fusies, anders valt de structuur door verdeeldheid uit elkaar, vreest hij.

Discussiestuk
De Europese Commissie werkt aan een discussiestuk over de gevolgen van bundeling voor nationale mededingingswetgeving. Nationale kartelautoriteiten gaan niet over bundeling (het is een Europese marktordening), maar denken dat het de nationale mededingingsregels wel raakt.

Partijen behoefte aan duidelijkheid
Dat onderzoek leidt tot onduidelijkheid onder APO-partijen. ”Het is een belangrijk stuk waar het DG Concurrentie van de Europese Commissie aan werkt. Bij sommige partijen is er behoefte aan duidelijkheid”, zegt Theo Tijssen, voorzitter van de stuurgroep APO-paprika. Dat Europese discussiestuk kan duidelijkheid verschaffen, maar volgens een advocatenkantoor kan dit stuk ook tot nieuwe wetgeving leiden.

Bron: Agrarisch Dagblad

Redactie GFActueel

Eén reactie

 • no-profile-image

  R. Welles


  citaat:

  is er verdeeldheid onder telers of gezamenlijke afzet de weg uit de misère is. ”Ik sprak veel telers op de Fruit Logistica en er is geen eenheid hierover onder telers. ”

  van Heyningen wordt ook wakker!


  “APO is een goed initiatief, maar zolang de handel verweven is in telersverenigingen en andere afzetorganisaties zal dit niet slagen. We moeten los van de handel en honderd procent beschikbaarheid hebben over onze producten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.