Home

Nieuws

NMa vreest te weinig concurrentie in kunstmest

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) vindt dat er een vergunning vereist is voor de fusie tussen Agrifirm U.A. en Cehave Landbouwbelang U. A. De NMa denkt namelijk dat door de fusie de concurrentie op de kunstmestmarkt belemmerd kan worden.

Omdat de toezichthouder twijfelt over het eventuele gebrek aan concurrentie als de twee samengaan, wil ze nader onderzoek doen naar de eventuele concurrentieproblemen die kunnen ontstaan bij de verkoop van kunstmest aan boeren en tuinders. De NMa denk op basis van een eerste onderzoek dat na de fusie in delen van Noord-Nederland er voor boeren en tuinders mogelijk te weinig aanbieders van kunstmest overblijven.

Mogelijke machtspositie
Wanneer Agrifirm en Cehave een vergunning tot fusie aanvragen bij de NMa, dient de NMa binnen 13 weken een beslissing te nemen of de fusie wel of niet wordt toegestaan. De NMa beoordeelt bij fusies en overnames of de daadwerkelijke concurrentie significant wordt belemmerd, vooral door het ontstaan of versterken van een economische machtspositie. Een dergelijke machtspositie kan nadelige gevolgen hebben voor de prijs, kwaliteit en diversiteit van het aanbod. De NMa kan in dat geval voorwaarden verbinden aan een fusie of een fusie verbieden.

Bron: gfactueel.nl – Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Of registreer je om te kunnen reageren.