Home

Nieuws

NMA onderzoekt minimumprijzen Almeria

Volgens lokale media in Almeria heeft de Spaanse Mededingings Autoriteit (Comisión Nacional de la Competencia) onderzoek gedaan naar de afspraak die telers- en afzetorganisaties en agrarische vakbonden in Almeria gemaakt hebben over het hanteren van een minimumprijs.

Direct na het bekend worden van deze afspraak begin december 2009 werd er al gewaarschuwd dat deze afspraak in strijd zou kunnen zijn met de regels voor het vrije handelsverkeer. De Mededingings Autoriteit heeft intussen informatie ingewonnen bij betrokken partijen in Almeria, zoals bij PROA, Coexphal, Ecohal, COAG en ASAJA. Francisco Vargas, voorzitter van de agrarische vakbond ASAJA en één van de stuwende krachten achter deze afspraak is er gerust op: “We hebben alle informatie verstrekt die ons is gevraagd en we gaan ervan uit dat daarmee de zaak gesloten is. Ik denk ook niet dat het ongeoorloofd is dat organisaties zoals de onze proberen de opbrengsten van de telers te verbeteren”. Volgens lokale media in Almeria zou ASAJA gelijk kunnen krijgen in de verwachting dat het met een sisser afloopt, gezien het feit dat het na het inwinnen van de informatie alweer enige tijd geen reactie is vernomen van de mededingingsautoriteit.

Tweede kwaliteit
De interprofessionele organisatie Hortyfruta, gevestigd in Almeria, heeft meer vertrouwen in het reguleren van de kwaliteit van de verhandelde groenten dan in het hanteren van een minimumprijs. Waar tot recentelijk de initiatieven van Hortyfruta alleen van toepassing waren op de aangesloten ledenorganisaties zijn sinds het besluit van de deelstaatregering in Andalusië de maatregels voor alle AGF-aanbieders in de deelstaat van toepassing, lid of geen lid van Hortyfruta. In hoofdlijn bestaan de maatregels uit het beperken van de aanvoer tot Extra en Klasse I product. Op momenten dat de aanvoer onder druk staat als gevolg van klimatologische omstandigheden kan Hortyfruta besluiten om de maatregel op te schorten. Vanwege de terugval van de kilo´s als gevolg van de regenval de afgelopen weken heeft Hortyfruta deze week besloten om voorlopig de aanvoer van Klasse II toe te staan.


Bron: Gfactueel.nl – Auteur: Rene Rombouts, correspondent in Spanje

Rene Rombouts, correspondent in Spanje

Of registreer je om te kunnen reageren.