Home

Nieuws

'Macht retail domineert versmarkt'

De macht in de voedselketen ligt volgens producenten bij de retailers. Terwijl ze met beschuldigende vingers wijzen naar supermarktconcerns, kunnen de voedselfabrikanten hier echter weinig tegenover zetten.

Dit beeld schetsten vijf voedselproducenten, telers en boeren die woensdag hun zegje deden tegen de leden van de vaste commissie van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij. De Kamercommissie, die onder leiding staat van CDA’er Joop Atsma, probeert in drie hoorzittingen duidelijkheid te krijgen over de prijsvorming van versproducten.

Macht retail groot
De macht van de retailer is groot, heel groot zelfs. Een klein aantal inkooporganisaties bepaalt immers de inkoopprijs zei Werner Buck, directielid van zuivelproducent Friesland Campina. Coöperaties zijn daarbij volgend, en niet leidend, voegde Jan Cees Vogelaar toe, melkveehouder en ex-voorzitter van de Nederlandse Melkveehoudersvakbond.

Onder kostprijs
De drukkende hand van de retailers werd bijna voelbaar op het moment dat de commissie vroeg naar voorbeelden van verkoop onder de kostprijs, iets dat volgens de ondervragers structureel plaatsvindt. Buck wilde alleen kwijt dat er ‘af en toe’ gestunt wordt. Hij zei ‘niet te kunnen bevestigen’ dat stuntgedrag veel voorkomt. “Producenten zijn heel argwanend om hier te zitten”, verklaarde zuivelproducent Jan Heida de behoedzame formuleringen. “We zitten immers weer om tafel bij de inkopers.”

Beperkt
Na afloop evalueerde commissievoorzitter Atsma dat het beeld dat hij had van de versmarkt niet is veranderd. “Boeren en telers hebben inderdaad marginale invloed op de prijs.” De suggestie dat supers een verdeel en heerstactiek toepassen werd deels betwist door Sebastiaan de Jong, directielid van Ahold. “Wij bepalen inderdaad de verkoopprijs in de winkel, maar we zitten in een heel concurrerende markt. We verkopen 2 procent van de dagverse melk in Nederland. Onze invloed op de handelsprijs is dus beperkt,” aldus De Jong tegenover de commissie.

Bron: Levensmiddelenkrant

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.