Home

Nieuws

Lot bioverpakking in handen retail

Biologisch afbreekbare verpakkingen zijn op dit moment op de agf-afdelingen van supermarkten nog met een lampje te zoeken. Volgens Patrick Gerritsen van het Twentse verpakkingsbedrijf BIO4PACK duurt dat niet lang meer.

Op de Berlijnse Fruit Logistica verkondigde Patrick Gerritsen drie dagen lang het evangelie van de biologisch afbreekbare verpakking. Het milieuvriendelijke product heeft in zijn ogen supermarktpotentie, omdat meer en meer groenten en fruit in een plastic jasje in de schappen van de grootgrutters liggen.

Retailers doorslaggevend
Momenteel is 80 procent van de biologische producten in bioplastic verpakt, vaak zonder dat winkels en consumenten het weten. Dat is op de totale agf een bescheiden hoeveelheid, maar volgens Gerritsen is inmiddels alle infrastructuur gelegd voor grootschalig invoering. “Retailers moeten de laatste klap geven. Alleen door hen breekt bio-verpakking door bij een groot publiek."

In gft bak
Biologisch afbreekbaar plastic mag in de gft bak, omdat de basis vaak natuurlijk is. Een voorbeeld daarvan zijn de bakjes van zetmeel waar aardbeien in kunnen. Via een chemisch proces wordt daar een soort plastic van gemaakt dat even elastisch en sterk is als een doorsnee plastic bakje. Een ander voorbeeld zijn de papieren bakjes voor tomaten. Die hebben als basis afvalmateriaal uit de productie van suikerriet.

Prijs zal gaan dalen
De prijs is wel een punt van aandacht. Gerritsen: “Zo'n plastic bakje is nu nog 20 tot 30 procent duurder, maar de prijzen dalen snel. Zo'n vijf jaar geleden was dat nog twee tot drie keer de prijs van nu. Daarbij komt ook nog eens dit: wanneer de massa van het verpakkingsmateriaal toeneemt én de concurrentie tussen de verpakkingsproducenten, dan dalen de prijzen vanzelf. Dat zal niet lang meer duren."

Belastingvoordeel
Voor de retailer is er een belastingvoordeel, omdat de verpakkingsbelasting op biologisch afbreekbare verpakkingen met 0,0795 cent per kilo hetzelfde is als voor papier. Die belasting op plastic bedraagt 0,4705 cent. Een functionele voordeel is dat bijvoorbeeld aardappels bijna de helft langer houdbaar zijn, doordat de bio-folie vocht beter doorlaat en de aardappels niet gaan spruiten.

Bron: Biofood Online - Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.