Home

Nieuws

Haluco sluit overeenkomst met Noorse afnemer

Handelsbedrijf Haluco en de Noorse importeur Interfrukt hebben op de Fruit Logistica in Berlijn een overeenkomst getekend om samen te gaan in de elektronische uitwisseling van order-en productgegevens op basis van het GSI-protocol (voorheen EAN-standaard).

Volgens Wim Baljeu van Frugi Venta moet de Nederlandse overheid op korte termijn bevorderen dat andere soortgelijke handelsbedrijven naar dit protocol overstappen. Het ontbreken van een gestandaardiseerde gegevensuitwisseling bij handelstransacties, levert vaak extra werk, en werkt fouten in de hand. Verder verloopt de informatie-uitwisseling over het product vaak moeizaam, of is onvolledig. Met de elektronische gegevensuitwisseling op basis van een vast prototocol is dat verleden tijd, aldus commercieel directeur Johan Hensen bij Haluco. De stroomlijning met de nieuwe opzet gaat van een enkele uniforme door alle handelspartijen te gebruiken barcode op pallets, tot een eenduidige procedure bij de orderverwerking, facturing en uitwisseling van productgegevens voor zaken van aantal colli en kwaliteit tot voedselveilgheid en gegevens voor Tracking and Tracing.

Sneeuwbaleffect
Haluco-directuer Hensen hoopt dat de overeenkomst een sneeuwbaleffect veroorzaakt, zodat meer bedrijven in zee gaan met het GSI-protocol. Binnen retail werkt 80 procent met GSI. Partijen als Lidl en Edeka willen dat hun afnemers hier ook mee werken. Bij onderlinge transacties tussen handelsbedrijven kan het GSI-protocol eveneens veel werk voorkomen. Dat aandeel zou zo’n 20 procent van alle transacties bedragen, waarvoor voortdurend tijd en geld kostende facturen over en weer worden gestuurd. “Met GSI is dat volledig uit te sluiten.”

Overheid
Dat uitgerekend het Noorse Interfrukt het prototocol het protocol heeft omarmd, hangt samen met de druk die de Noorse regering uitoefent, ondersteund met subsidies om om de gegevensuitwisseling van de grond te krijgen.
Groente-en Fruit handelsplatform Frugi Venta zou het toejuichen als  de Nederlandse overheid dat voorbeeld zou volgen, voegt Frugi Venta-topman Willem Baljeu toe. “De Nederlandse overheid moet het gewoon oppakken, en het zelfs eventueel verplicht stellen, al was het maar uit een oogpunt van voedselveiligheid. In Den Haag denken ze nu aan een tijdpad tot 2020, geef mij dan maar de Noorse aanpak. Technisch gezien zijn er geen belemmeringen”


Bron: gfactueel.nl - Auteur: Arno de Snoo


Arno de Snoo

Of registreer je om te kunnen reageren.