Home

Nieuws

Geen geregel rond 'boerenhoreca'

Dat zowel ondernemers als gemeenten vaak het idee hebben dat kleine horeca op agrarische bedrijven volgens de regels niet kan noemt het LEI ‘een gemiste kans voor een vitaal landelijk gebied’. Zonder veel gedoe kan er meer dan bestuurders en ondernemers denken.

Volgens een onderzoek van het LEI in opdracht van de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) en LTO Noord is kleinschalige en ondersteunende horeca op agrarische bedrijven voor gemeenten redelijk eenvoudig te regelen in het bestemmingsplan, zonder bestemmingswijziging en vaak procedurevrij.

Het platteland kan leren van beleid en regelgeving in de bebouwde kom. Diverse gemeenten hebben beleid opgesteld voor kleine horeca met afgeleide regelgeving, bijvoorbeeld ten behoeve van detailhandel. Dit biedt veel overeenkomsten en aanknopingspunten voor horeca op agrarische bedrijven.

Checklist
De notitie van het LEI bevat een 'checklist ondersteunende horeca' voor gemeenten en een voorbeeldovereenkomst van het Uutbloashuusken (een plekje bij een particulier waar recreanten laagdrempelig kunnen uitrusten en iets eten of drinken) van het Achterhoeks Bureau voor Toerisme. Gemeenten kunnen deze voorbeelden gebruiken bij het opstellen van eigen beleid. Voor agrarische ondernemers zijn ze nuttig om een beeld te krijgen van mogelijkheden en voorwaarden.

Bron: gfactueel.nl - Auteur: Ton van der Scheer

Of registreer je om te kunnen reageren.