Home

Nieuws

Eosta test effect duurzaamheidslabel

Biologisch handelsbedrijf Eosta begint een proefproject met het voeren van een duurzaamheidslabel op groente en fruit. De 'duurzaamheidsbloem' zoals het beeldmerk wordt genoemd deelt telers in op het gebied van sociale en ecologische duurzaamheid.

Volgens Eosta maakt de bloem de prestaties van bedrijven op het gebied van sociale en duurzame ontwikkelingen op een visuele manier duidelijk. Het beeldmerk is gisteren door minister Verburg onthuld tijdens de Biofach in het Duitse Nürnberg. Volgens Volkert Engelsman, directeur van Eosta, zal het label vooral op producten van biologische glasgroente en fruit verschijnen, maar hij sluit aansluiting van gangbare telers niet uit.

Code invoeren op website
Consumenten die groente of fruit met het beeldmerk kopen, kunnen de code die op het label staat invoeren op een website. Die toont vervolgens informatie van de teler op het terrein van emissie, watergebruik, maar ook arbeidsomstandigheden. De criteria zijn vastgesteld door duurzaamheidsorganisatie GRI. Van certificering is geen sprake.

Eerst een proef
Het label is een initiatief van Nature & More, een stichting van Eosta die consumenten informeert over biologische land- en tuinbouw. Het idee komt voort uit een samenwerking van internationale biologische bedrijven, waarvan er ook een aantal buiten de voedingstuinbouw actief is. Eosta is daarvan de eerste die het merk gaat voeren.

Volgens Engelsman zijn supermarkten bij het initiatief betrokken. Eosta levert vooral aan buitenlandse supermarktketens en wil het proefproject eerst evalueren alvorens het label breder uit te rollen.


Bron: Agrarisch Dagblad

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.