Home

Nieuws

Duitsland importeert meer Hollandse groenten

Duitsland importeerde vorig jaar meer glasgroente en minder vollegrondsgroente uit Nederland.

Dat blijkt uit exportstatistieken van het Productschap Tuinbouw (PT). De export naar Duitsland steeg met 4 procent naar 914 miljoen kilo.
De uitvoer naar het tweede afzetland, het Verenigd Koninkrijk, naam juist met 4 procent af, naar 352 miljoen kilo. Er ging meer appel en tomaat naar Engeland, maar dat woog niet op tegen de lagere uitvoer van paprika, peer, sla en enkele vollegrondsgroente.

Uitvoer daalde
Ook de afzet naar Rusland kwam in 2009 onder druk te staan. De uitvoer daalde van 113 naar 94 miljoen kilo. Vooral exporteurs van fruit, tomaat, komkommer, peen en witte kool hadden het moeilijk. Vanaf augustus trok ook de uitvoer van peren naar Rusland aan. Door de grote uitvoer van glasgroente en champignons steeg de export naar Frankrijk met 6 procent naar 136 kilo.

Langzame start
De totale uitvoer van Nederlandse groente en fruit viel 1 procent hoger uit op 2,4 miljard kilo. Na een langzame start kwam de uitvoer in de tweede helft van het jaar op gang. In juni lag de export nog 9 procent achter. Dat kwam vooral door het laat op stoom gekomen glasgroenteseizoen, weinig beschikbare peren en een grote Europese voorraad appels.


Bron: agd

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.