Home

Nieuws

Diepterecord Mechelse veilingen

De Mechelse veilingen in het Belgische Sint-Katelijne-Waver hebben in 2009 een omzet gerealiseerd van 179 miljoen euro. Dat betekent een pijnlijk diepterecord in de recente geschiedenis van de veiling.

Vorig jaar gingen de belangrijkste groenten op de veiling stuk voor stuk kopje onder. De middenprijs voor tomaten kwam uit op zestig cent per kilo, een daling van 22 procent ten opzichte van 2008. Ook aubergines (-20%) en courgettes (-25%) bleven ver achter bij de resultaten van 2008.

Beslissend
In een interview met het Vlaams Infocentrum Land- en Tuinbouw (VILT) voorspelt directeur Chris de Pooter van de Mechelse Veilingen drama’s in de Europese groentesector als de prijzen dit jaar niet stijgen. Hij blijkt niet erg optimistisch over 2010. “Het herstel op de Russische markt zal tijd vergen en ik verwacht ook niet dat de verhouding tussen de euro en munten in landen als Polen, Marokko en Turkije van de ene op de andere dag zal omslaan. De Europese productie zal bovendien niet fors krimpen, omdat overheden hun telers door de crisis proberen te loodsen met overbruggingskredieten. Ik hoop dat ik me vergis, maar 2010 zal voor veel tuinders een beslissend jaar worden”, aldus De Pooter.

Ongecontroleerd
De eerste maanden van 2009 waren volgens de veilingdirecteur nog best leefbaar. “Nadien kregen we te maken met dramatisch slechte prijzen en werden de telers geconfronteerd door hoge kosten. In de zomer verergerde de toestand alleen maar door een overproductie in grote delen van Europa. Vooral de ongecontroleerde uitbreiding van het areaal en de productie in Nederland heeft ons pijn gedaan. Een aantal grotere telersverenigingen bemiddelden jaarcontracten tegen dumpprijzen om op die manier voet aan de grond te krijgen bij sommige exporteurs en supermarkten.”

Bron: VILT/gfactueel.nl   Bewerking: Roger Abbenhuijs

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.