Home

Nieuws

Coöperaties Andalusië maken samen saus

Zeven coöperaties uit Almería en Granada hebben gezamelijk een bedrijf opgericht om tuinbouwproducten te gaan verwerken tot gebakken en gekookte groentenmengsels en sauzen.

Het nieuwe bedrijf, ALCOEX, gaat zich richten op traditionele recepten op basis van onder anderen tomaten, paprika, aubergines, courgettes en uien. Vorige week is de eerste productie van start gegaan in de nieuwe installaties die een capaciteit van zes miljoen kilo per jaar hebben.

Zeven coöperaties
De zeven coöperaties die bij dit initiatief zijn betrokken zijn CABASC, CABALEX, CASUR, MURGIVERDE, NATURE CHOICE en VICASOL uit Almeria, en EL GRUPO uit Granada. In totaal zijn bij deze cooperaties 2.200 tuinders aangesloten met zo’n 4.500 hectare kassen. Er is tot nu toe een vier miljoen euro geïnvesteerd, waarvan ruim zevenhonderdduizend door de overheid van Andalusië is gesubsidieerd. ALCOEX is gevestigd op een voorlopige locatie in El Ejido, terwijl in Vicar al de grond is aangekocht voor een definitievere vestiging.

‘Sofritos’
ALCOEX gaat zich richten op grootverbruikers en horeca. Er is een eerste contract getekend met een belangrijke horecaketen voor de productie van 50.000 kilo ‘sofritos’, een traditioneel ingemaakt groentenmengsel, per jaar. Volgens manager José Antonio García is de bereidingsinstallatie volstrekt anders dan de traditionele installatie van vergelijkbare bedrijven, waardoor zowel de smaak als de voedingseigenschappen veel beter behouden blijven.

Bron: Gfactueel.nl – Auteur: Jan van der Blom, in AlmeríaJan van der Blom, in Almería

Of registreer je om te kunnen reageren.