Home

Nieuws 2 reactieslaatste update:22 feb 2010

APO-vorming tomaat van de baan

De vorming van een APO Tomaat blijkt om diverse redenen niet haalbaar. Dat hebben de betrokken partijen donderdagmiddag laten weten. “We zagen dit al aankomen.”

De samenwerking tussen de vier betrokken coöperaties, ZON, Best Growers Benelux, The Greenery en FresQ is daarmee voorlopig van de baan. Uitvoerig onderzoek zou hebben uitgewezen dat de APO-vorming om GMO-, mededinging en juridisch-technische redenen niet haalbaar is.

Het bericht komt niet als een donderslag bij heldere hemel, geeft Theo Tijssen aan, die het APO-proces als adviseur begeleidde. “We zagen dit al aankomen. Het is een heel complex proces, waarbij je niet alleen alle segmenten, maar ook alle tomatentelers mee moet krijgen. Dat heeft tot de conclusie geleid dat het niet gaat lukken.”

GN-code
Het PT had volgens Tijssen in oktober al gesteld dat alle tomaten bij het proces betrokken moeten worden. “Dat is hun interpretatie van de GMO-verordening. Daarin wordt verwezen naar zogenoemde GN-codes. Daarin zie je dat alle tomaten generiek een zogenoemde GN-code hebben. Als je je daarop baseert, moeten alle verschillende tomaten, en segmenten en ook nog eens alle variaties daarin meedoen.”

Ook de mededingingswet heeft de APO-vorming in de weg gestaan, aldus Tijssen. “Die twee samen zorgde ervoor dat je toch in een soort klem zat, van GMO aan de ene kant en de mededingingsrechtelijke zaken aan de andere kant.”

Bron: gfactueel.nl – Auteur: Brammert Waagmeester

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gordon,Rachow Samen PinneBerries

  Hallo,
  wo und wie kann ich bei Ihnen Samen für die neue PinneBerries bestellen?

 • no-profile-image

  Gordon,Rachow Samen PinneBerries

  Hallo,
  wo und wie kann ich bei Ihnen Samen für die neue PinneBerries bestellen?

  Mit freundlichen Grüßen

Of registreer je om te kunnen reageren.