Home

Nieuws

SZW: 'Neem voldoende maatregelen tegen kou'

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid waarschuwt werkgevers en werknemers ervoor voldoende maatregelen tegen de koude en uitglijden te nemen.

Het ministerie wil werkgevers en werknemers allert maken op de risico’s van werken in extreme temperaturen. Mensen die veel in koude of tochtige plekken werkten, moeten zich hier goed tegen beschermen. Ook het risico om uit te glijden en daarbij botbreuken of erger op te lopen, moet worden voorkomen. 

Geen minimumtemperatuur
De Arbowet bepaalt niet dat je niet mag werken als de temperatuur zakt onder een bepaald aantal graden Celsius. De wet bepaalt wel dat de werkgever moet zorgen dat de (minimum-) temperatuur geen gevaar oplevert voor de gezondheid van de werknemers. De werkgever moet daarom maatregelen nemen.

Het verminderen van risico's geldt voor werken in de buitenlucht, maar net zo goed om arbeid in bijvoorbeeld onverwarmde loodsen en koelcellen, aldus SZW. Beschermen werknemers zich niet of onvoldoende dan zullen zij door de koude minder goed presteren en lopen zij bovendien het risico ziek te worden.

Bekijk hier de informatie voor werkgevers van werken in extreem koude temperaturen.

Bekijk hier de informatie van FNV Bondgenoten over werken in de koude.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Of registreer je om te kunnen reageren.