Home

Nieuws

Ontheemde spreeuwen blijvend de weg kwijt

Jonge spreeuwen vangen in een speciale kooi en ze later tientallen kilometers verderop weer hun vrijheid terug geven, blijkt een oplossing voor spreeuwenschade in blauwe bes. Dat is de conclusie van 3-jarig onderzoek bij blauwe bessenteler Theo Douven in Horst.

Jonge spreeuwen blijken een kompasgestuurde oriëntatie te hebben, terwijl oudere vogels een locatiegestuurde oriëntatie hebben. Dat betekent dat jonge vogels na verplaatsing een voorgeprogrammeerde richting aanhouden die hetzelfde is als de richting die ze zouden hebben aangehouden als ze niet verplaats waren. Van deze wetenschap is in het onderzoek gebruik gemaakt.

Speciale vangkooien
Om spreeuwen te vangen werden speciale kooien ontworpen waarin lokspreeuwen zitten. Als de vrije spreeuwen zien dat er in de kooi ook nog volop voedsel aanwezig is, kunnen ze de verleiding niet meer weerstaan en springen ze door een gat in het dak van de kooi. Dat gat is voorzien van sprieten, zodat ze er niet meer uit kunnen. De vrijwel allemaal jonge vogels zijn geringd, in Zuid-Limburg weer los gelaten en in de omgeving van Horst nooit meer teruggekeerd. Douven: “Er is op ons bedrijf nauwelijks nog schade van spreeuwen. Wat mij betreft is de 3-jarige proef een groot succes.”

Twitterende spreeuwen
Wat nog meespeelt is dat spreeuwen zich ’s avonds verzamelen in bomen en dan ‘twitteren’. Nu de bezoekers aan de blauwe bessenpercelen grotendeels worden weggevangen, kunnen die hun ervaringen over smakelijke bessen niet meer uitwisselen. Dat maakt ook dat er steeds minder spreeuwen de blauwe bessen nog weten te vinden.

Spreeuwen zijn in Nederland een beschermde vogelsoort.

Bron: Dagblad de Limburger - Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.