Home

Nieuws

Meer inzicht in afweer tegen virussen

Onderzoekers van Wageningen University hebben nieuwe ontdekkingen gedaan over planteigenschappen bij de afweer tegen virussen, die wellicht kunnen leiden tot de ontwikkeling van gewassen met een afweer die heel moeilijk door virussen omzeild kan worden.

Planten kunnen beschikken over genetisch materiaal dat een rol speelt bij de codering van bepaalde eiwitten (immuun-receptoren) die betrokken zijn bij de aangeboren afweer tegen ziekteverwekkers.
Dergelijke immuun receptoren herkennen een virus als deze ziekteverwekker een plantencel binnendringt, waardoor een snelle afweerreactie op gang wordt gebracht.
Hoewel de herkenning direct na binnendringen in het cytoplasma plaats vindt, ontdekten de onderzoekers dat alleen een goede afweerreactie plaats vond als de afweer-eiwitten ook in de celkern aanwezig waren.

Evenwicht
Kennelijk is het voor een goede afweer van groot belang dat er een zekere balans bestaat tussen de hoeveelheid immuun-receptoren in de celkern en de hoeveelheid in het cytoplasma. Bepaalde andere bindende eiwitten spelen weer een rol bij de mate waarin de immuun-receptoren doorgelaten worden om in de celkern te komen.
Met deze kennis hopen de onderzoekers verder te komen in de ontwikkeling van planten met een aangeboren afweer tegen virussen.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.