Home

Nieuws 1 reactie

Eenduidige loonaangifte van de baan

Er komt definitief geen eenduidige loonaangifte. Dat schrijven minister Kamp (SZW) en staatssecretaris Weekers (Financiën) in een brief aan de Tweede Kamer. Er is geen noodzaak voor zo'n systeem, blijkt uit nieuw onderzoek van UWV en Belastingdienst.

Door het besluit is voorkomen dat werkgevers hun (loon)administraties ingrijpend hadden moeten wijzigen, zo laat VNO-NCW weten. Werkgevers hadden bij een eenduidige loonaangifte ook meer administratieve lasten gekregen. Nu verandert de huidige situatie niet, tot tevredenheid van VNO-NCW en MKB-Nederland, die zich altijd keerden tegen de plannen van wijziging in loonaangifte, als dat nadelige effecten zou hebben voor werkgevers. Dat bleek vaak het geval.

Kwaliteit loonaangifte verbeterd
Het onderzoek van UWV en Belastingdienst (waaraan VNO-NCW en MKB-Nederland meewerkten) naar gebruik, bruikbaarheid en herkenbaarheid van de polisgegevens heeft tot nieuwe inzichten geleid, aldus Kamp en Weekers. Zo blijkt de kwaliteit van de door de werkgevers aangeleverde loonaangiften, die verwerkt worden in de polisadministratie, sterk te zijn toegenomen. Dat is het resultaat van maatregelen die in 2007 zijn genomen, waarna het aantal correctieberichten verminderde. Volgens het onderzoek kan het UWV zonder noemenswaardige problemen daglonen vaststellen op basis van de gegevens in de polisadministratie. Het UWV hoeft deze gegevens niet langer bij werkgevers op te vragen waarmee een verlichting van administratieve lasten is gerealiseerd.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Ellis LangenEllis Langen

Eén reactie

  • no-profile-image

    Peter Verschuren

    Waarom makkelijk doen als het moeilijk kan? Hoe kan iemand nou tevreden zijn met de huidige situatie met tientallen verschillende loonbegrippen? Wat waren dan de nadelige effecten voor werkgevers? Het zullen wel de loonadministrateurs zijn die zeer tevreden zijn dat de ondoorzichtigheid gehandhaafd blijft en aldus hun boterham dik belegd blijft.

Of registreer je om te kunnen reageren.