Home

Nieuws

EU-ministers akkoord over info voedingsetiket

De Europese ministers van Gezondheid zijn het dinsdag eens geraakt over de informatie die de voedingsindustrie moet meedelen op verpakkingen van voedingsproducten. Een duidelijke weergave van onder meer de hoeveelheden vet en suiker moet consumenten helpen om weloverwogen keuzes voor gezonde voeding te maken.

Het akkoord stelt dat de verpakking van voedingsproducten informatie moet bevatten over de energiewaarde en de hoeveelheden vet, suiker, zout, kilocalorieën,enz. De info moet op een goed zichtbare plaats worden aangegeven en voldoende leesbaar zijn. "Het dient nergens toe om gegevens verplicht te maken indien de gemiddelde consument ze niet kan lezen", zei ontslagnemend minister van Gezondheid Laurette Onkelinx (PS).

Informatie
De ministers gingen niet zo ver als de Europese Commissie, die graag een maximum aan informatie op de voorkant van de verpakking hadden gezien. Mogelijk vindt de Commissie gehoor bij de Europarlementsleden. Zij stemmen volgend jaar. Kathleen Van Brempt (sp.a) sprak alvast van "een gemiste kans voor de consument". Volgens haar blijven de ministers de voedingsindustrie de kans geven om "gesluierd te communiceren".

Het akkoord voorziet voorts dat de aanwezigheid van allergenen verplicht moet aangegeven worden. Voor vlees moet ook het land van oorsprong worden aangegeven. De etiketteringsnormen gelden niet voor alcoholische dranken, met uitzondering van de populaire 'alcopops'.

Stimuleren
Met de verordening hoopt Europa consumenten te stimuleren om evenwichtige voedingskeuzes te maken. Het initiatief kadert ook in de strijd tegen het almaar toenemende probleem van zwaarlijvigheid. Meer dan de helft van de totale EU-bevolking kampt momenteel met overgewicht en 15,5 procent lijdt aan obesitas.

Bron: Vilt

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.