Home

Nieuws 3 reacties

Driekwart oudere telers zonder opvolger

Zo’n 1225 jonge mannen en bijna 100 jonge vrouwen lopen zich warm om in te vallen als bedrijfsopvolger op een tuinbouwbedrijf. Goed voor niet meer dan een kwart van de bedrijven met een oudere tuinder aan het hoofd.

Dat leren de cijfers van de landbouwtelling 2008, de laatste keer dat het LEI de tuinders van 50 jaar en ouder vroeg naar hun bedrijfsopvolgers. Van de ruim 8 duizend actieve tuinbouwbedrijven, werd twee jaar geleden 48 procent geleid door een tuinder van 50 jaar of ouder. Iets meer dan driekwart van die oudere tuinders zit zonder bedrijfsopvolger. Als die de komende vijftien jaar stukje bij beetje stoppen, dan zijn in 2025 nog zo’n 4800 bedrijven actief. Dit is in lijn met het langjarig gemiddelde van de laatste decennia.

Het Groenten & Fruit Magazine, dat vrijdag uitkomt met thema-editie Jong in de Tuinbouw, laat de nieuwe generatie tuinders aan het woord, die tussen nu en 2025 de leiding over het bedrijf van hun ouders overnemen. Bedrijfsopvolging van vader op zoon blijft de norm, blijkt uit de interviews. Ook blijkt geen onenigheid over het te voeren beleid op de bedrijven. Een beter kwaliteitsbeleid voor de hele sector is bij veel van de tieners en twintigers in de tuinbouw een belangrijk speerpunt.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Ton van der Scheer

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ambitieuze jongere

  is er ook een manier om deze mensen in contact te brengen met jongens welke geen mogelijkheid (meer) meer hebben om bij hun vader in het bedrijf te groeien maar toch dromen van een eigen tuinbouwbedrijf?

 • no-profile-image

  ambitieuze jonge vrouw

  Inderdaad en ook met jonge vrouwen die daar wel oren naar hebben

 • no-profile-image

  Henric vd Krogt

  Beste ambitieuze jongere(n),
  het wereldje is klein. Als je ambitieus bent, ga dan aan het werk in de sector, zorg dat je je ambitie om een bedrijf over te nemen kenbaar maakt aan de buitenwereld. Als je dan ook nog laat zien dat je wat kunt, komen de mogelijkheden vanzelf naar je toe.

Of registreer je om te kunnen reageren.