Home

Nieuws

Betere vooruitzichten handel naar Rusland

De vraag uit Rusland nam de afgelopen jaren af door de recessie, en potentiële investeerders wachtten af. Uit LEI-onderzoek blijkt dat de vooruitzichten zijn verbeterd.

Basis voor de aantrekeknde handelskansen zijn onder meer investeringen van de Russische overheid in de landbouwsector. Bovendien zal de Russische economie naar verwachting de komende jaren met zo’n vijf procent per jaar groeien, waarbij beleidshervormingen en minder bureaucratie wel een voorwaarde zijn.
De Nederlandse agrosector heeft volgens het LEI goede vooruitzichten voor handel met en investeringen in een aantal Russische subsectoren, aaronder toelevering van genetica, zaden en landbouwmachines. Ook biedt de Russische markt goede mogelijkheden voor export van kwaliteitsproducten uit Nederland, zoals groente en fruit, verwerkte en verpakte producten.

Belemmeringen
Bij het exploiteren van deze mogelijkheden hebben Nederlandse bedrijven te maken met zowel tarifaire als non-tarifaire belemmeringen die de Russische markt beschermen. Met name de strenge voedselveiligheidseisen en controleprocedures in Rusland worden als problematisch ervaren. Nederlandse bedrijven kunnen gebruik maken van de diensten van het Landbouwbureau in Moskou om te helpen bij het oplossen van eventuele problemen.

Bron: groenten & Fruit - Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.