Home

Nieuws 3 reacties

Belgische g&f-campagne werkt

Belgen eten gemiddeld te weinig groenten en fruit. Daarom startte de volledige groente- en fruitsector eind 2008 de Belgische nationale campagne All day long bereikte dat in het afgelopen jaar 27% meer verse groenten en fruit werden gekocht door de beoogde doelgroep dan in het referentiejaar 2006.

In de praktijk consumeert de gemiddelde Belg respectievelijk slechts 40 en 47% van de door het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie aanbevolen hoeveelheid van 250-300 g groenten en 2 à 3 stukken fruit. De All day long-campagne moet helpen om het groente- en fruitverbruik van consumenten te verhogen. De campagne mikt vooral op jonge gezinnen waarbij de ouders onder de 35 jaar zijn, zodat ze meteen ook een voorbeeldfunctie voor hun kinderen vormen.

Positief effect
Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing volgt nauwgezet het effect en de bekendheid van de campagnes. Onderzoek in juni 2010 gaf aan dat 70% van de ondervraagden de campagne herkende en de boodschap goed had begrepen. Bij 39% had de campagne een positieve invloed op de menig over groenten en fruit, en bij 35% zorgde de campagne zelfs voor een positieve invloed op de consumptie daarvan. Over de laatste twaalf maanden (oktober 2009 tot september 2010) steeg het aangekochte volume van verse groenten en fruit met 27% t.o.v. het referentiejaar 2006.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Peter Visser

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  Ik ben een grote voorstander van meer promotie om de consumptie van groenten en fruit te verhogen, maar een toename van 27% in drie jaar lijkt me toch wat utopisch. Klopt dat cijfer wel?

 • no-profile-image

  Stan Verstegen

  Dat weet ik ook niet, maar percentages zijn altijd gevaarlijk. Van een heeeel klein beetje naar iets meer kan zomaar 27% zijn... En de vergelijking is met 2006, zeg maar 5 jaar geleden...

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  Het referentiejaar is 2006, maar de campagne is eind 2008 gestart. Het zou inderdaad wel bijzonder aardig zijn als er wat meer van de achtergrond van dit onderzoek werd opgeduikeld zodat de cijfers enigszins op waarde kunnen worden geschat. Sowieso een ongekend succes zo op het eerste gezicht.

Of registreer je om te kunnen reageren.