Home

Nieuws

40 miljoen voor vernieuwend onderzoek

Minister Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en innovatie) trekt voor komend jaar 40 miljoen euro uit voor voor vernieuwend landbouwkundig onderzoek, dat ter beschikking komt aan 9 instituten van de Wageningen Universiteit.

'Dit geld maakt meer basisonderzoek mogelijk', aldus minister Verhagen. 'Met de kennis die dit oplevert, blijven we wetenschappelijk voorop lopen en kunnen onze land- en tuinbouw ook op langere termijn blijven meedoen in de wereldtop.'

Meer ruimte voor onderzoek

Kennisinstellingen, bedrijven en het ministerie van EL&I werken hebben een gezamenlijke strategie ontwikkeld, waarbij de komende vier jaar structureel geld is gereserveerd voor meer fundamenteel onderzoek. Dit wordt onder andere besteedt aan onderzoek naar voeding en gezondheid en naar verduurzaming van de landbouw en economie. In totaal ontvangen de instituten voor landbouwkundig onderzoek in 2011 160 miljoen euro.

Nieuw innovatiebeleid
Het kabinet stelt 9 topgebieden centraal waarin Nederland wereldwijd kan uitblinken. Het gaat daarbij onder meer om de sectoren tuinbouw, voeding, life sciences, logistiek, water, energie, chemie en hightech. In de topgebieden worden belemmerende regels afgeschaft en wordt de samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen verbeterd.
Het kabinet zal het belastingklimaat voor innovatie door een aantal maatregelen flink verbeteren. Daarnaast komt er een fonds waaruit bedrijven geld kunnen lenen voor innovatieve projecten, zodat er ook in deze moeilijke economische tijd ruimte blijft voor innovatie. Onderzoeksinstellingen krijgen verder tot taak te werken aan het oplossen van maatschappelijke vragen en problemen waar bedrijven voor staan.

Bron: EL&I - bewerkt door Peter Visser

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.