Home

Nieuws 1 reactie

Ziektebestrijding via fosfaat uit beendermeel

Sommige bacteriën die in staat zijn ziektes als Pythium en Fusarium biologisch te bestrijden, kunnen via fosfaat uit beendermeel toegediend worden aan planten.

Uit onderzoek van Plant Research International, onderdeel van Wageningen UR, blijkt dat sommige ziektebestrijdende of antagonistische bacteriën in staat zijn om fosfaat op te lossen uit gecarboniseerd beendermeel. Gebruik van beendermeel als bemesting kan zo bijdragen aan een betere biologische ziektebestrijding en tevens aan een efficiënt hergebruik van fosfaat.

Proeven
In het EU-project PROTECTOR testten onderzoekers van PRI zo’n honderd antagonistische bodembacteriën van verschillende geslachten en uit verschillende bodems. Zestig procent van deze bacteriën scoorde positief. Uiteindelijk zijn vier bacteriesoorten geselecteerd voor verder onderzoek in veld- en kasproeven die zowel fosfaat kunnen oplossen als de aantasting door Pythium en/of Fusarium kunnen remmen. Het bovengenoemde onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met het Hongaarse bedrijf Terra Humana, een bedrijf dat milieuvriendelijke technologieën ontwikkelt.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Peter Visser

Eén reactie

  • no-profile-image

    de Erp BV

    fantastisch dat is mooi werk .
    belangrijk dat we daar wat mee doen.
    Ik ben zeer geintreseerd in deze onderzoeken, en misschien ook omdat ik Hongarije voorlichting geef in combinatie met een Hongaars bedrijf met de naam 'L.T.H. betekent Laurense Team Hongaria . Vriendelijke groet, Jan Laurense

Of registreer je om te kunnen reageren.