Home

Nieuws

Westland zoekt internationale tuinbouwpartners

'Don't walk alone, be international.' Dat was de gezamenlijke boodschap van de gastsprekers tijdens de ledenbijeenkomst van Agro Businessclub Westland, gisterenmiddag in thematuin De Westlandse Druif.

Hoogleraar Michiel Keyzer van de Stichting Onderzoek Wereldvoedselvoorziening van de Vrije Universiteit gaf zijn visie op de internationale voedselmarkt. Zijn analyse van de land- en tuinbouw stond eerder al in de september-editie van Groenten& Fruit Magazine. Hij adviseerde de ondernemers om een andere relatie met de banken aan te gaan. "In plaats van een lening moet u een participatie overwegen, die ruim genoeg is om eigen beleggingen elders te dekken. Trek ook risicodragend vermogen aan."

Joint-ventures
Kijkend naar de internationale ontwikkelingen adviseerde Keyzer partijen om niet alleen te opereren, maar te werken aan joint-ventures op maat. 'Don't walk alone', was zijn advies. Daarin kon de tweede spreker, burgemeester Sjaak van der Tak van Westland, zich prima vinden. Hij positioneerde zijn gemeente als - met voorsprong - de meest toonaangevende tuinbouwgemeente van Nederland. Van der Tak is voorstander van het clusteren van bedrijven om de internationale uitdagingen op te kunnen pakken. Niet voor niets is hij de huidige voorzitter van Greenport Nederland. "Willen we internationaal succes boeken, dan moeten we niet meer stand-alone opereren. 'Be international.' Er is toenemende belangstelling vanuit het buitenland voor het tuinbouwcluster Westland."

Basis
Van der Tak - die en passant het nieuwe regeerakkoord omschreef als het sterkste akkoord voor de tuinbouw - pleitte voor de omvorming van Greenport Nederland tot een private organisatie. Alle grote belangenorganisaties binnen de tuinbouwketen moeten zich daarbij aansluiten, meent Van der Tak. "Met elkaar vormen we één sterke partij, die de internationale uitdagingen aan kan gaan. Maar essentieel is wel dat we de stevige basis van de glastuinbouw hier houden."

Bron: Groenten & Fruit  Auteur: Roger Abbenhuijs

Roger Abbenhuijs

Of registreer je om te kunnen reageren.