Home

Nieuws 1 reactie

Schonere vruchten in het schap

Vruchten als appels, peren, tomaat en paprika kunnen in de winkel liggen met veel minder sporen van gewasbeschermingsmiddelen dan nu. De Plant Sciences Group werkt namelijk aan manieren om residuarm te telen. Om appels op de korte termijn al schoner in de supermarkt te krijgen, blijkt wassen met water en zeep bij het sorteren alvast een prima oplossing.

Het belangrijkste residu op appels en peren zijn middelen tegen vruchtrot. Met een badje met biologisch afbreekbare ongeparfumeerde zeep, is op de sorteerlijn snel van dertig tot maximaal zeventig procent van het residu van die middelen af te komen. Dat heeft onderzoek van PPO Fruit uitgewezen. "Daarmee voldoet het fruit aan de bovenwettelijke eisen van veel supermarkten", aldus onderzoeker Peter Frans de Jong.

Meerdere methoden
PPO Fruit doet daarnaast proeven met ozon en waterstofperoxide tegen schimmels en vruchtrot. "Mogelijk helpt ook een mengsel van water en bakpoeder en kunnen betere spuittechnieken soelaas bieden." PPO werkt samen met PRI aan een sensor die kan bepalen of een boom ziek is, zodat je alleen die behandelt. Ook loopt er onderzoek naar manieren om de boom egaler over de boom te behandelen.

Residuvrije paprika
Voor een residuvrije paprikateelt moet vooral het luizenprobleem worden opgelost, weet Rob Meijer van Wageningen UR Glastuinbouw. "We werken al een paar jaar aan luizenbestrijding in biologische paprikateelt. Dat levert cruciale kennis om zonder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen van de luizen af te komen. Je moet namelijk wel zorgen dat een natuurlijke vijand tegen luizen niet de andere manieren van natuurlijke bestrijding in de war stuurt."

Residuvrije tomaat
Bij tomaat is Botrytis het belangrijkste probleem. Het onderzoek richt zich daarom op het voorkomen van condensvorming via klimaatsturing en op verhoging van de plantweerstand. Labproeven hebben verder laten zien dat een nevel van een elektrochemisch geactiveerde zoutoplossing werkt tegen sommige schimmelziektes, zonder residu achter te laten.

Bron: Nieuwsbrief Plant Science Group - Auteur: Stan Verstegen

Eén reactie

  • no-profile-image

    jpk

    mrl is100%veilig
    wil de consument deze kosten
    betalen

Of registreer je om te kunnen reageren.