Home

Nieuws 10 reacties

Schappen wankelen in hun bestaansrecht

Er lijkt zich een Kamermeerderheid te vormen die de product- en bedrijfsschappen wil afschaffen. Dat bleek gisteren tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van ELI en een algemeen overleg over de PBO’s.

Het ziet er naar uit dat VVD’er Charlie Aptroot snel een motie indient waarin hij pleit voor afschaffing. Het CDA (Ger Koopmans) en de PvdA zijn tegen afschaffing van de schappen. Voor afschaffing zijn D66, PVV en VVD. De SP nam een ‘middenpositie’ in in de discussie.

Goed inhoudelijk oordeel
De schappen vallen onder de verantwoordelijkheid van de minister van Sociale Zaken, Henk Kamp (VVD). Hij wil graag dat de Kamerleden wachten met een beslissing nemen over het voortbestaan van de bedrijfs- en productschappen. “Er komt nog een draagvlaktoets aan en ik wil de wettelijke evaluatie wel iets naar voren halen, zodat in april 2012 de Kamerleden een goed en inhoudelijk oordeel kunnen geven.” De partijen CDA en de PvdA hadden hier wel oren naar, maar Aptroot wil niet wachten. Als een Kamermeerderheid voor afschaffing is, dan kan er begonnen worden met een afbouwscenario, zo meent hij. Immers het afschaffen van de schappen zal ook wel een aantal jaren vergen.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Pieter Hoff - AquaPro

  Volkswagen, een van de beste autobedrijven ter wereld, maakte in het topjaar 2010 minder dan 1% nettowinst op zijn omzet. Bloementelers betalen 1,1% vakheffing en bollentelers 2,6%. Logisch dat de Nederlandse tuinbouw zijn voorsprong verliest als onze heffing hoger is dan de nettowinst van een van de topbedrijven van de wereld terwijl je voor die heffing nog geen fractie van de waarde terugkrijgt.. Er blijft bij ons door deze ongelofelijk hoge heffing ook nog eens geen geld over voor innovatie. Leuk dat de Duitsers nu een kas hebben die 90% energie bespaart, dan kunnen we gelukkig hun innovaties inkopen. Weg met de Schappen en terug naar eigen initiatief. Steun de NVAF

 • no-profile-image

  Jacco Vooijs

  Volgens mij doet het PT zeer veel goede zaken, wie gaat dit na het opheffen van het PT doen? en hoe gaat dit dan gefinancieerd worden?

 • no-profile-image

  NVAF

  PT doet slechts zaken voor zichzelf namelijk haar eigen bestaan behouden. Voor ons heeft PT geen enkele meerwaarde. Dat we nog steeds heffingen moeten betalen aan deze overbodige instantie moet direct worden gestopt en de organisatie afbouwen. Kijk voor meer argumenten op <>

 • no-profile-image

  Paprikakweker

  Het zou zeer jammer zijn als het PT moet stoppen. Sterker nog, het zou mijn inziens rampzalig zijn. Het is een van de weinige dingen die wij nog collectief op moeten brengen en die ook collectief nog een betekenis hebben. Jammer, dat er een paar kortzichtige tuinders zijn, die alleen denken 1% op uitgaven te besparen, dus zo meer inkomsten te genereren. Ze vergeten dat ze er mischien op termijn wel 50% gaan verliezen als er niet voor onze belangen opgekomen word.

 • no-profile-image

  p de boer

  dit clubje dat beslag laat leggen met notabene een valse handtekening en verder ook niet alles eerlyk speeld,datmoet niet weg.nee dat had allang weg moeten zyn ze hebben lang genoeg van ons gestolen het is mooi geweest !!!! opdoeken die instantie

 • no-profile-image

  Van der Poel

  Als de schappen een duidelijk bestaansrecht hadden gehad, dan was er nu geen discussie over geweest. Alle argumenten van de nvaf gelezen te hebben kan ik alleen concluderen, afschaffen.

 • no-profile-image

  ton zwijnenburg - poton overseas b.v.

  laat mij de vrijheid als exporteur om zelf te
  beslissen waar en hoe ik promotie doe.
  het verplichtende karakter is onondemocratisch en hoort niet bij vrije handel.
  de opgebouwde reserves behoren aan de betaler en behoren niet ongebruikt aan de schappen.
  liever vandaag stoppen dan morgen

 • no-profile-image

  handrie tuinder

  Beste mensen,
  Eerst het CBT afgeschaft: misser nummer EEN in het kwadraat. Hadden we dat nog maar. Dan hadden we nu geen discussie over leiderschap en zo.
  Het Produktschap afbreken: naar mijn idee een vorm van zelfmoord.
  Denk toch eens goed na....

 • no-profile-image

  glastuinder

  In mijn omgeveving ( glasgroenten ) hoor ik niemand negatief over het PT. Ik hoop dan ook dat er niet getornd gaat worden aan deze instantie. Tuinders individueel hebben niets in de melk te brokkelen. Collectief, oa door het PT kunnen zaken beter aangepakt worden. Gelukkig is LTO 'doof' voor het geschreeuw van enkele en vertegenwoordigen ze de overwegend zwijgende massa.

 • no-profile-image

  NVAF

  Collectiviteit is in het geval met PT afgedwongen solidariteit. Deze instantie brengt niets teweeg op de wereldmarkt. Tuinders denken dat het wel ergens goed voor is. De uitslag van de poll van afgelopen weekend (die maar snel van deze website is verwijderd) spreekt voor zich. Van de 700 stemmers was 94 % voor afschaffen van deze overbodige organisaties. De politiek is aan zet!
  Voor meer info: <>

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.