Home

Nieuws 32 reacties

Salesdirectie Greenery vertrok om targets

Het verschil van inzicht over de salesstrategie van The Greenery spitste zich toe tot de targets die de directie en de RvC eisten van de salesdirecteuren Jelte van Kammen, Leon Bol en Martin van der Sande.

Uit gesprekken met diverse bronnen, zowel intern als extern, blijkt dat er een verschil van inzicht is tussen het drietal en de algemeen directeur en de RvC over de targets, die voor de sales- en sourcingafdelingen werden gesteld. Dit zou de directe aanleiding zijn geweest voor de clash. Het is niet onwaarschijnlijk dat de uitbetaalprijzen aan telers onder druk komen te staan om meer marge te kunnen creëren ten behoeve van het handelshuis.

Onacceptabel
Voor de drie vertrekkende managers zou dit onacceptabel zijn geweest. Geïnterviewden geven aan dat de interne spanning tussen de twee hoofdstromen binnen het bedrijf, de coöperatie en het handelshuis, toeneemt. Het belang van de telers en handelsbelang zouden in toenemende mate conflicteren.

'Niet op stoel directie zitten'
Theo Ammerlaan van coöperatie CoForta zegt daarover: "Het heeft niets te maken met de verandering van strategie die CoForta en The Greenery hebben uitgezet. Die koers verandert ook niet. Het heeft wel te maken met het managen van het bedrijf en hoe daar inhoud aan wordt gegeven. Eén ding is duidelijk: we moeten als telers niet op de plek van het bestuur willen gaan zitten."

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Esther de Snoo

Laatste reacties

 • no-profile-image

  tomatenteler

  helemaal mee eens dat de teler niet op de directiestoel moet gaan zitten. Maar andersom moeten ze eens doen, de directie op de telersstoel zetten kijken hoe ze dan piepen.

 • no-profile-image

  Westland BV

  De mening van Theo van Vliet is toch iets anders: “Je hebt afzetorganisaties waar telers zitten af te wachten wat de directie doet, maar telers moeten beseffen dat ze actief ideeën kunnen inbrengen bij hun afzetorganisatie.”
  Gezien de behaalde resultaten kon van Vliet wel eens gelijk hebben :-)

 • no-profile-image

  arie

  @ westland bv: ik ben het helemaal met je eens, telers moeten actief meedenken.
  Maar het lijkt erop dat erbij zowel het hoofdbestuur als de directeur een plank voor hun hoofd zit.
  Want ik ben sterk van mening dat de telers de afgelopen jaren erg actief meedenken,maar wij komen niet verder.
  Ik denk dat het tijd wordt dat zowel het hoofdbestuur als de directuer per direct op moeten stappen.
  En dan zo snel mogelijk de 3 desbetreffende heren terughalen, want als ik de tekst goed interpreteer dan staat bij hen wel het telersbelang voorop.
  DUS EEN OPROEP AAN ALLE GREENERY TELERS LAAT EENS WAT VAN JE HOREN BIJ JE HOOFDBESTUUR EN LATEN WIJ DIT EENS NIET ACCEPTEREN !!!

 • no-profile-image

  Frank de Vries

  Dit is het verhaal van de gehele tuinbouw: niet samenwerken, maar elkaar naar de klote helpen.

 • no-profile-image

  objectief

  De privé van de tuinbouwsector slaat weer toe. Heb je ook feiten om je verhaal te onderbouwen esther? Iets "zou" de aanleiding geweest moeten zijn voor dit of dat. "Het is niet onwaarschijnlijk dat".... "voor de directeuren zou het onaanvaardbaar geweest zijn dat". Toen ze de basisprincipes van journalisme uitdeelden -facts checken- zat jij waarschijnlijk niet op de eerste bank? Maar goed, jij hebt je stukje weer geschreven. Dat het over de rug van een heleboel telers en bedrijf gaat zal jou wat toch?

 • no-profile-image

  Esther de Snoo - Redactie Groenten & Fruit

  Geachte objectief, we zijn met twee redacteuren de hele week actief geweest om informatie te verzamelen en te checken zoals van een gedegen vakblad als Groenten & Fruit is te verwachten. Jammer overigens dat jij je naam niet wilt vrij geven als je dit soort verwijten maakt.

 • no-profile-image

  objectief

  Ik betwijfel zeker niet dat jullie je best doen om informatie te verzamelen. Het punt was of die informatie ook de juiste is. Want "diverse bronnen" is natuurlijk enorm vaag. En blijkbaar willen die bronnen ook niet bij naam en toenaam genoemd worden. Wellicht omdat ze niet voor iedereen spreken of omdat ze met een eigen agenda spreken. Maar goed, je naam niet noemen blijkt geen probleem te zijn wanneer je informatie aanlevert voor een artikel. Wel als het over een reactie op dat artikel gaat, toch esther?

 • no-profile-image

  Het legioen.....

  Arie, jij ben zeker een Ajax-aanhanger: ,, iedereen wegsturen en dan komt het vanzelf goed,, Zulke soaps laten zich lastig verslaan door een journalist, en ik vind de Gr&F het nog heel zakelijk doen!

 • no-profile-image

  Westland BV

  725 ha werkt volgens het T model. De rest van de greenery, het P model, is een sterfhuisconstructie. Over een paar jaar bestaat het P model niet meer. Logisch dat er daar mensen uit gaan.

 • no-profile-image

  Helmoed Meijer

  Over je naam niet noemen gesproken,, 5 van de 6 mensen "verschuilen" zich achter een nickname. Bang ergens voor?
  Ik denk zomaar dat TheGreenery de duurste afzetorganisatie is ( ik weet, 1 op1 vergelijken is lastig) , geen probleem als er gewerkt kan worden aan een top 2 uitbetaalprijs. Maar in de nieuwe constructie bestaat die top2 niet meer maar is er sprake van "marktconform" dat is wel wat iets anders!! En als nu blijkt dat de uitbetaalprijzen onder druk komen te staan doordat de huishouding te duur is , ja, dan hebben TheGreenery telers een probleem.
  Gelukkig is het net 1 oktober geweest,,,,

 • no-profile-image

  Westland BV

  Ik denk dus dat de voorzitter van Coforta ernaar zit als hij zegt: "Het heeft niets te maken met de verandering van strategie die CoForta en The Greenery hebben uitgezet"

 • no-profile-image

  Westland BV

  ernaast

 • no-profile-image

  Roger Abbenhuijs, G&F

  Het nieuws van het vertrek van drie Greenery-directeuren, stond deze week op alle tuinbouwnieuwssites. Van de redactie van G&F wordt - terecht - verwacht dat we op zoek gaan naar de achterliggende redenen. @ Objectief, bij een conflict als dit gaat dat doorgaans over een verschil van inzicht en slechts incidenteel over aantoonbare en dus te checken feiten. Als hoofdredacteur waardeer ik de inspanningen die de redactieleden deze week hebben gedaan om de gewenste informatie te verzamelen. Als de situatie daarom vraagt maken we gebruik van het journalistieke principe dat we de bron op eigen verzoek niet prijsgeven. Dat is heel wat anders dan iemand anoniem aanvallen. De redactie kan goed tegen kritiek, maar strijden met open vizier is dan wel zo netjes. Uiteraard blijven we zoeken naar de redenen, vooral omdat de ontstane situatie nadelig is voor de hele voedingstuinbouw.

 • no-profile-image

  Westland BV

  Offtopic: Het werken met een nickname is algemeen gebruik op internetfora. Sterker het ondertekenen met een bestaande naam moet worden geschrapt omdat niet te controleren is of een bestaande naam echt is.
  Ontopic: Door de strategiewijziging van de greenery is het markteting apparaat te groot en niet passend. De afvloeiingkosten hiervan moeten worden betaald door de P telers. Daarom geeft de greenery de reden niet prijs.

 • no-profile-image

  Helmoed Meijer

  Als straks blijkt dat de P telers opdraaien voor de kostenstijging, zullen de grote P telers overstappen naar T. Het overgebleven deel van P telers stapt op of sterft een snelle dood.
  Resultaat is dat er nog 4 produktgroepen overblijven.
  De T telers vinden een eigen weg in de markt. Die zorgen, net als nu, eerst vooral goed voor zichzelf,,, ( u weet wel!) en dan ben ik benieuwd wie van die T telers TheGreenery /Coforta nog in stand wil houden.
  Best jammer trouwens dat die 3 mannen wel kunnen uittekenen na 1 oktober,,,maarja wij weten dat er na 1 oktober ieder jaar een verrassing op ons wacht,, alles went!

 • no-profile-image

  Helmoed Meijer

  Offtopic,;lulkoek, soms is een nickname "handig" ( doe ik ook wel eens) maar in dit soort discussies is een echte naam "makkelijker" en komen we nog eens verder in de discussie met een echte naam,, tenzij je je schaamt of jan janssen heet,,,
  Ontopic; we zijn het iig met elkaar eens! Jammergenoeg? of niet?

 • no-profile-image

  Westland BV

  @Helmoed, barre website heb je :-)
  <>

 • no-profile-image

  Helmoed Meijer

  Overnemen voor weing? Ik haal wel ff de courgettes uit het systeem. Ik moet ook de winter nog door!!
  Trouwens,, nog een vraag, hoeveel telers blijven er als over 2-3 jaar de machtige GMO kraan dichtgedraaid gaat worden.
  Ooooo mijn vrouw roept " de biefstukken ( op een bedje van gesmoorde courgettes) zijn klaar", ook belangrijk!

 • no-profile-image

  Westland BV

  weer ontopic:
  <>

 • no-profile-image

  T Teler

  Dat de spanningen oplopen tussen handelshuis en cooperatie is te begrijpen ,want je kunt geen twee heren dienen wat de afgelopen jaren is gebeurd. Je doet het of,voor de handel goed of voor de telers maar niet voor allebei tegelijk dat is onmogelijk. En Jelte is tenslotte een man die van een cooperatie afkomstig is dus die zal vechten voor de telers ,en helaas heeft hij het gevecht verloren,wat zal resulteren in nog meer macht van het handelshuis cq slechtere uitbetaalprijzen voor de P telers. De grootste fout is ooit geweest om handelshuizen over te nemen

 • no-profile-image

  kleine T Teler

  @helmoed,ik snap niet wat je bedoelt met de T telers zorgen goed voor zichzelf, een ieder heeft toch een keuze gehad om te kiezen ook dit jaar weer voor het jaar 2011 dus doe niet zielig dat de T telers zich juist als ondernemers hebben getoond en ook voor volgend jaar weer voor T hebben gekozen,en dat zal niet voor niets zijn

 • no-profile-image

  Helmoed Meijer

  Dus het advies voor de P Telers is , maak een nieuwe telersvereniging met een breed assortiment, ga komend seizoen de markt in en beslis voor 1 okt over je toekomst!
  Simpel? Nee, maar ,,,

 • no-profile-image

  kleine T Teler

  ik geef geen advies maar constateer alleen dat het de feiten zijn,zou je zelf kunnen weten

 • no-profile-image

  Helmoed Meijer

  Nogmaals offtopic: Waarom komen jullie niet gewoon met je echte naam, angsthazen!! Lekker anoniem spuien bevordert de discussie! NOT! Over zielig gesproken
  Ontopic: een "vrije" teler van 7000 m2 heeft mi geen inbreng als T Teler. Jouw conclusie dat P Telers daardoor geen ondernemers zijn bevreemd me. Ik vertrouw er op dat de verkoop komend seizoen weer in goede handen is, zoniet, dan ben ik ondernemer genoeg om van richting te veranderen.

 • no-profile-image

  Westland BV

  Ik zie het zo: de T telers hebben eigen verkoop en betalen de greenery voor wat ze afnemen, administratie, verlading, etc. Deze kosten moeten marktconform zijn want anders kopen de T telers deze diensten elders. De greenery heeft veel oude reorganisatiekosten en nu weer de extra kosten van de strategiewijziging. Deze kosten zijn niet meer te verhalen op de T telers of uit de uitbetaalprijzen van de T telers. Dus zijn de uitbetaalprijzen van de P telers de pineut want anders heeft de greenery een probleem met de “targets” lees winst. Ik weet ook niet hoe het anders moet maar de greenery en de voorzitter van Coforta zouden hier wel duidelijk over moeten zijn.

 • no-profile-image

  realist, rotjeknor

  Het is nog maar de vraag of het vertrek van deze drie mensen zo'n probleem is. Anderen hebben nu de kans en kunnen dit heus wel invullen. De directeur sourcing overschat zijn positie al jaren, en zo P teler minded is hij helemaal niet. Greenery had zich niet op moeten laten splitsen, er is nu een bijkans onmogelijke situatie ontstaan. Op de markt kom je nu je eigen "collega" cooperatieleden tegen die meeliften tegen lage kosten, en de P telers kunnen niet meer uit de markt halen maar dus krijgen of een lagere uitbetaalprijs of hogere kosten, wat uiteraard op hetzelfde neerkomt.

 • no-profile-image

  Jong Fruit B.V.

  Ik lees een hele hoop meningen maar het is veel gissen van buiten af.
  Voor mij als zachtfruitteler kan ik zeggen dat de kosten bij The Greenery laag zijn.
  De uitbetaal prijs makkelijk in de top 2 zit en, en dat ze markt goed controleren.
  Kosten van de uitbetaalprijs afhalen is in onze structuur helemaal niet mogelijk.
  Of de PAC heeft zitten slapen.
  Het vertrek van deze heren is zeer jammer, maar wij moeten verder en zullen zelf moeten zorgen dat we in de stijgende lijn blijven zitten.

 • no-profile-image

  Walter van der Zandt

  Esther de Snoo medio december dient zich er een nieuwe verhaal aan. Deze keer bij Fruitmasters. Splitsing van belangen.Voor telers en handel ? Met alle gevolgen van dien. Succes met het vergaren van informatie. Wel de juiste koers volgen, scheelt in de discussie. Groeten Walter uit Pufluk.

 • no-profile-image

  simpel

  Ben ik nou zo simpel??
  Binnen één organisatie én een goede afzet voor telers realiseren én een goed draaiende handelspoot realiseren. Is dat überhaupt wel mogelijk? Laat staan reëel om dat te verwachten. In de korte keten die we nog hebben van producenten=telers, handelshuizen en supermarktketens strijdt elk van deze 3 toch elk voor zich toch keihard om de hoogste winst.??!!.
  Toch??

 • no-profile-image

  Westland BV

  @ jong fruit bv: in het artikel staat: Het is niet onwaarschijnlijk dat de uitbetaalprijzen aan telers onder druk komen te staan om meer marge te kunnen creëren ten behoeve van het handelshuis.

 • no-profile-image

  Lucia Herbert

  Nee hoor, ìk ben pas echt simpel. Wie kan mij dit uitleggen. De koers verandert blijkbaar niet. Wel de wijze van managen van het bedrijf. Dan lees ik vandaag "Echter Coforta Verkoop wil ook direct kunnen leveren aan klanten in het buitenland en zodoende meer commerciele ruimte krijgen dan tot nu toe het geval was. De commerciele mogelijkheden zouden daarmee meer op een lijn komen met die van het handelshuis The Greenery."

 • no-profile-image

  Prei.nl

  De optel Kosten over de schutting Marge weer over de schutting met een marge en dan pas de klant Maakt dat de handels bedrijven altijd te duur zijn of dat de teler te weinig ontvangt. Het is toch van de zotte dat ieder persoon die een handeling verricht een apparte afdeling met directie,administratie heeft. Als Fhilip eens verder zou ruimen komt het goed. Er zijn niet te veel verkopers maar te veel mensen die er aan vast hangen. The greenery gaat het binnen de retail verliezen van de grotere producenten die direct naar de retail gaan.
  Echt zonde maar we gaan kapot aan de kosten er blijf geen vollegrond meer over of kapot of uittekenen

Laad alle reacties (28)

Of registreer je om te kunnen reageren.