Home

Nieuws 10 reacties

Robben stopt met teelt smaakaardbeien

Aardbeienteler Jan Robben heeft besloten te stoppen met de zelfstandige teelt van smaakaardbeien. Hij is naar eigen zeggen moedeloos van het leuren bij supermarkten.

“Ik ga stoppen met de aardbeienteeltloterij met lage winkans. De afgelopen jaren is het rendement voor telers zover uitgehold dat ik geen zin meer heb om nu wéér nieuwe loten te gaan kopen”, blogt Robben zondag.

Volgens de aardbeienvoorman is het ‘leuren, leuren, leuren en smoesjes afwachten’ bij supermarkten. “Moedeloos word ik daar van, terwijl de teelt voor volgend jaar al is begonnen en daar nu al een hoop geld in geïnvesteerd is.”

Toekomst
Het is nog niet duidelijk wat Robben gaat doen. “Dat moet zich nog helemaal uitkristalliseren de komende tijd. Dat hangt van een hoop dingen af die ik nu allemaal nog niet kan benoemen.”

Robben hoopt meer conceptmatig aan de slag te gaan, bijvoorbeeld met het kwaliteitslabel Volsmaakt, ook de Strawberrytree blijft hij inzetten.

Via Twitter zijn diverse  reacties op het bericht van Robben gekomen. Rob Baan twittert: “Dat had ik niet verwacht. Dit soort signalen mag de supermarkt zich aantrekken. Heel slecht nieuws.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Brammert Waagmeester

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Vriend

  Goedemiddag,

  Het is mij aan de hand van dit artikel niet helemaal duidelijk of Jan Robben nu stopt met de teelt van aardbeien of alleen stopt met de verkoop van smaak aardbeien. Als hij stopt met de teelt dan begrijp ik dat volkomen. Teler zijn is op dit moment niet echt een goed beroep met boterham.

 • no-profile-image

  Jan Robben

  Beste Vriend,

  Ik stop met het 'zelf' telen van aardbeien zodat ik me helemaal kan gaan focussen op andere zaken die ik leuk vind, die me vrij makkelijk afgaan en waarvoor ik nu tijd tekort kom. Als ondernemer moet je durven kiezen. En dit was een van de moeilijkste keuzes die ik ooit gemaakt heb.
  Dus ik blijf sowieso in de strawberrybusiness, maar dan anders. Hoe precies, dat zal de toekomst leren, maar die zie ik met vertrouwen tegemoet.

 • no-profile-image

  Olaf van Kooten, Wageningen University

  Dit is het meest trieste bericht van de afgelopen jaren. Jan je bent voor mij altijd een held van onze telers geweest. Maar ik kan het wel helemaal begrijpen. Als de NL tuinbouw ten onder gaat dan is dat alleen maar door kortzichtigheid.

 • no-profile-image

  NVAF

  Dat Jan Robben stopt met de teelt zegt precies hoe we er voor staan. De stichting Nieuwe Vrije Agrarische Federatie (NVAF) heeft het al jarenlang over deze lamlendige situatie. Een doorzetter en kenner puur sang als Robben hadden wij als pionier en innovator een grote kans gegeven. Zeer jammer voor Robben en voor de agrarische sector. Helaas weer een bewijs dat het luiden van de noodklok geen overbodige luxe is wil Nederland zich op agrarisch gebied nog enigzins blijven handhaven. Lees de argumenten op: <>
  team NVAF

 • no-profile-image

  realist

  Jan,
  Hoe jammer ik het ook vind, en hoe graag ik je ook mag.
  Maar..wat had je verwacht? Je teelt Darselect, wat op zich niet een significant lekkerdere aardbei is. Sonata zou nog beter zijn geweest. Doet er dan een Gijs-sleeve, om en verwacht dan dat de consument hier meer dan het drievoudige voor betaalt...Consumenten laten zich niet voor de gek houden. Trouwens bij Marqt in A'dam zag ik je aardbeien liggen als bio. Klopt dat, teel je biologisch? Of was dit een slip of the pen van de verkoper aldaar?

 • no-profile-image

  Jan Robben

  Realist,
  Over smaak valt niet te twisten, maar Darselect springt er in proeverijen goed uit. Je moet ze wel rijp plukken, net als andere aardbeien trouwens.
  De consument hoeft niet het drievoudige te betalen, dat is klets. Bij Marqt zijn ze een hele tijd 2 doosjes voor 5 euro geweest.
  We houden consumenten niet voor de gek en anders laten ze dat mij wel weten. Die van mij zijn herkenbaar en consumenten weten mij snel te vinden in tegenstelling tot de teler van de meeste aardbeien.
  En nee, ik teel niet biologisch. Bij Marqt verkopen ze af en toe ook biologische aardbeien.
  En zet er in het vervolg je NAAM onder, dan weet ik tenminste tegen wie ik iets zeg.

 • no-profile-image

  Ulko

  Jan, Goed dat je het ondernemerschap toont om zelf keuzes te maken. Doe wat je leuk vindt en waar je onderscheidend in bent.
  Aardbeientelers grijp je kans; zo'n ambassadeur krijg je nooit meer, laat hem niet lopen!!

 • no-profile-image

  peter

  Waar moet ik nu voortaan z'n lekkere aardbeien gaan halen? Ik reed er altijd met plezier tientallen km's voor om.
  Jammer, maar vanuit het oogpunt van Jan Robben begrijpelijk. Er moet brood op de plank komen! Jan, succes in de toekomst.

 • no-profile-image

  Gert-Jan Aerts

  Jan, ik kan me alles voorstellen bij je frustraties en het niet voor mekaar krijgen waar we voor willen gaan; namelijk met nieuwe productconcepten een gewillig oor vinden bij afnemers die bereid zijn om commitment te geven. Veel succes !

 • no-profile-image

  david dunn

  I sold my strawberry business in the UK 2 years ago and it was the best thing i have done, so i could explore other interests in the world.
  With ever increasing pressure of smaller returns and higher specifications there is no choice left. Let the banks have the last laugh as they will always support dead ducks until the bitter end and have no respect for the small individuals whose livelihood they take away.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.