Home

Nieuws

PT wil einde misleidende berichten residu

In een brief aan minister Schippers van VWS vraagt het bestuur van het PT om actief op te treden tegen misleidende berichtgeving over residu op groenten en fruit.

Volgens het PT jaagt die misleidende berichtgeving consumenten ten onrechte angst aan en kan het ertoe leiden dat consumenten minder groenten en fruit kopen. Ook bestaat het risico dat op termijn meer gewasbeschermingsmiddelen in het milieu terecht komen.

Het PT stelt in de brief namens de groenten- en fruitsector het volgende voor aan de minister van VWS:
Dat er een inhoudelijke reactie van de overheid komt op de misleidende publieke uitingen van milieuorganisaties.
Dat er door de VWA wordt opgetreden tegen deze misleidende publicaties, zoals websites en artikelen (in overeenstemming met artikel 8 van de Algemene Levensmiddelen Verordening).
Dat de overheid nagaat of er op een alternatieve manier invulling gegeven kan worden aan de uitvoering van de WOB, zolang organisaties verzuimen hun boodschap volledig en waarheidsgetrouw naar buiten te brengen.
Dat de wijze van het publiceren van gegevens van de VWA inzake residumonitoring wordt aangepast, een voorbeeld hiervan is het factsheet op de website van de VWA. De huidige wijze werkt het misbruik van de gegevens in de hand, zo worden bijvoorbeeld de residumonitoring gegevens per supermarkt gespecificeerd, terwijl de verschillen statistisch niet significant zijn.

Bron: PT

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.