Home

Nieuws

Netwerken loont

Succesvol netwerken levert volgens een groot deel van de MKB-ondernemers een aantoonbare omzetverhoging op.

Uit onderzoek van De Zaak, in samenwerking met ING Economisch Bureau, blijken vier op de vijf ondernemers wel eens te netwerken. Tweederde neemt deel aan traditionele netwerken, zoals brancheverenigingen, congressen, workshops of seminars. Een nog iets groter deel (71%) is actief op online netwerken. Slechts vijf procent van de ondernemers is niet van plan om te netwerken.

Kennis opdoen
Ondernemers gaan vooral naar netwerkbijeenkomsten om kennis en nieuwe ideeën op te doen (83%), om het aantal contacten uit te breiden (76%) of om extra omzet te realiseren (69%). Andere veelgenoemde motieven zijn het onderhouden van bestaande contacten, energie opdoen, goodwill kweken en gezelligheid en ontspanning.
Gemiddeld wordt 2 uur per week en 900 euro per jaar besteedt aan regulier netwerken. Zestig procent van de ondernemers zegt dat de omzet is verhoogd als gevolg van hun netwerkactiviteiten. Ze berekenen dit samen op 12,5% omzetstijging.

Online netwerken
Maar liefst 91% van de online netwerkende ondernemers gebruikt LinkedIn. Facebook (40%), Twitter (34%) en Hyves (30%) volgen op ruime afstand. Met regelmaat het eigen profiel bijwerken, actief op zoek gaan naar contacten en andere initiatieven ondernemen, doet maar 58% van de ondernemers die online netwerken. Deze vorm van netwerken kost ze gemiddeld 2 uur per week, maar de kosten zijn met 104 euro per jaar beduidend lager dan met regulier netwerken. Twee van de vijf netwerkende ondernemers zegt dat de omzet is verhoogd als gevolg van hun online netwerkactiviteiten. Ze berekenen dit samen op 8,6% omzetstijging.
Online netwerken is onmiskenbaar in opkomst. Grote voordelen die ondernemers noemen zijn: tijdsbesparing, niet gebonden zijn aan tijd, gebruikersgemak en het grote bereik van de doelgroep. Nadelen zijn het ontbreken van het persoonlijke contact en het vluchtige karakter.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Peter Visser

 

Of registreer je om te kunnen reageren.