Home

Nieuws

Laag opgeleiden eten makkelijk minder gezond

Mensen met een lage opleiding verschillen onderling sterk in hun eetgedrag en in hun ideeën over gezonde voeding.

Sommigen laag opgeleiden hechten veel belang aan gezonde voeding, maar anderen zijn er volgens LEI-onderzoek nauwelijks mee bezig. Over het algemeen eten ze dikwijls voor de tv. Lang niet altijd wordt de maaltijd gezamenlijk gebruikt. De onderzochte groep eet niet altijd regelmatig, slaat het ontbijt vaak over en houdt van een 'lekkere vette hap', blijkt uit de studie Eetgewoonten van laagopgeleiden die het LEI heeft verricht in opdracht van het ministerie van EL&I.

Smaak en gemak
In het rapport wordt aanbevolen om bij beleid dat op deze groep gericht is, aan te sluiten op smaak en gemak, omdat dit belangrijke aankoopmotieven voor deze groep zijn. Bij voorlichting kan gebruik gemaakt worden van zogenaamde 'transitiemomenten' in het leven: wanneer er kinderen geboren worden of wanneer iemand ziek wordt. Op deze momenten zijn mensen extra bewust bezig met de plaats van voeding en het belang van gezonde voeding, en zijn ze extra ontvankelijk voor prikkels die hen aanzetten tot gezonder eten. Ook wordt aanbevolen om duidelijk te maken dat gezond voedsel niet altijd duur(der) hoeft te zijn.


Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Peter Visser
 
 

Of registreer je om te kunnen reageren.