Home

Nieuws

Gemeente twijfelachtig bij uitbreiding AgriportA7

De gemeente Wieringermeer heeft zich laten souffleren door projectontwikkelaar Agriport bij het maken van het bestemmingsplan voor de uitbreiding van het gelijknamige glastuinbouwgebied in Noord-Holland.

Dat bleek vorige week donderdag tijdens een zitting over de bezwaren tegen het plan bij de Raad van State in Den Haag. Voorzitter Dick Slump van de Raad constateerde dat van ontwikkelaar Agriport de suggestie kwam aan de gemeente om het bestemmingsplan aan te passen. Daardoor lijken twee agrarische bedrijven in het plangebied te worden benadeeld. Bij een van die bedrijven stelde Slump vast dat ‘die wordt gemangeld in een een-tweetje tussen de gemeente en ontwikkelaar Agriport.’
Door de aanpassing die de gemeente ook daadwerkelijk uitvoerde, kan Agriport onder het contract met een van de bedrijven uit. Ze hebben namelijk de overeenkomst dat dit agrarische bedrijf uit het glastuinbouwgebied verdwijnt en naar een nieuwe, betere locatie mag vertrekken als zijn gronden een bestemming voor glastuinbouw krijgen.

Geen reden
Maar die bestemming is juist op aanraden van de ontwikkelaar veranderd. Volgens de ontwikkelaar en de gemeente is dat vooral gedaan vanwege de onzekerheid of de gronden in de nabije toekomst wel nodig zijn voor glastuinbouw. De gemeente had volgens de raadsvoorzitter niet echt een reden om het bestemmingsplan aan te passen. De gemeente verwacht namelijk wel dat de gronden van het agrarische bedrijf binnen een periode van 10 jaar voor glastuinbouw worden gebruikt. In een eerste reactie zegt Jack Kranenburg van Agriport A7 dat er in 2007, toen de procedure werd ingezet, weliswaar vraag was naar grond voor glastuinbouw. "In 2009 moest een beslissing worden genomen en toen zag de wereld er totaal anders uit. Toen konden wij niet aantonen dat er vraag was naar nog eens 400 hectare glas in Wieringermeer." De uitspraak volgt binnen twee maanden.

Meer over deze zaak, inclusief de reactie van Agriport A7, in de weekeditie van Groenten & Fruit die morgen, dinsdag 2 november, verschijnt.

Bron: Groenten & Fruit  Auteur: Adrie van der Wel (freelance journalist)

Adrie van der Wel (freelance journalist)

Of registreer je om te kunnen reageren.